Čínské ženy, které jedly hodně zelí, brokolice, květáku, růžičkové kapusty a listové zeleniny, měly větší šanci na přežití rakoviny prsu než ostatní ženy, které tuto zeleninu příliš nejedly.

Výzkumu se v Shanghai Survival studiu zúčastnilo 4 886 žen s rakovinou prsu ve věku 20-75 let, s diagnózou v první až čtvrté fázi onemocnění.

U žen, které jedly více brukvovité zeleniny v průběhu 36 měsíců, se riziko úmrtí na toto velmi zákeřné onemocnění snížilo o 22-62 % ve srovnání s ženami, jež tuto zeleninu nejedly anebo jen ve velmi malém množství. Zároveň se u nich snížila o 21 - 35 % pravděpodobnost, že se jim nemoc vrátí.

Podle vědkyně Sarah Nechutové z Vanderbilt University v Nashvillu to jen dokazuje, že by se vědci měli zaměřit na roli bioaktivních látek (isothiocyanates a indoly)  v brukvovité zelenině v souvislosti s léčbou rakoviny prsu.