Hlavní obsah

Brukvovitá zelenina výrazně snižuje riziko úmrtí na rakovinu prsu

Novinky, das

Rakovina prsu patří mezi nejčastější ženská nádorová onemocnění. Pokud už žena touto chorobou onemocní, pak podle vědců existuje šance, jak i poměrně pozdní odhalení rakoviny zcela vyléčit. Podle nejnovějšího průzkumu výborně funguje, pokud je jídelníček ženy složen převážně z brukvovité a listové zeleniny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ženy, které jedly hodně zelí, brokolice, květáku a růžičkové kapusty měly větší šanci na přežití rakoviny prsu,

Článek

Čínské ženy, které jedly hodně zelí, brokolice, květáku, růžičkové kapusty a listové zeleniny, měly větší šanci na přežití rakoviny prsu než ostatní ženy, které tuto zeleninu příliš nejedly.

Výzkumu se v Shanghai Survival studiu zúčastnilo 4 886 žen s rakovinou prsu ve věku 20-75 let, s diagnózou v první až čtvrté fázi onemocnění.

U žen, které jedly více brukvovité zeleniny v průběhu 36 měsíců, se riziko úmrtí na toto velmi zákeřné onemocnění snížilo o 22-62 % ve srovnání s ženami, jež tuto zeleninu nejedly anebo jen ve velmi malém množství. Zároveň se u nich snížila o 21 - 35 % pravděpodobnost, že se jim nemoc vrátí.

Podle vědkyně Sarah Nechutové z Vanderbilt University v Nashvillu to jen dokazuje, že by se vědci měli zaměřit na roli bioaktivních látek (isothiocyanates a indoly)  v brukvovité zelenině v souvislosti s léčbou rakoviny prsu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám