Hlavní obsah

Rakovina vaječníků ohrožuje mnohem více velmi vysoké ženy

– Oxford

Přehlídková mola jsou plná krásných, ale také velmi vysokých žen. Krása v tomto případě ale není vše. Podle vědců z Oxfordu se s každými pěti centimetry nad průměr ženské výšky zvyšuje riziko rakoviny vaječníků o sedm procent. U basketbalistek či velmi vysokých modelek tak může být riziko až o padesát procent vyšší než u průměrně vysoké ženy.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké ženy mají více růstového hormonu, který může hrát při vzniku rakoviny klíčovou roli.

Článek

Analýzu stovek tisíc případů rakoviny vaječníků provedli vědci z Oxfordské univerzity a objevili jasný vztah mezi výškou ženy a rizikem rakoviny. Čím vyšší žena je, tím je hrozba onemocnění vyšší. Druhým nejčastějším rizikovým faktorem je pak obezita.

Podle oxfordských vědců může fenomén vysvětlovat to, že vysoké ženy mají více buněk, takže více jednotek, které mohou být rakovinou ohroženy. Vysoké ženy mají také více růstového hormonu, který může hrát při vzniku rakoviny klíčovou roli.

Evropská populace je stále vyšší a obéznější, to je také podle britských onkologů důvod, proč rakoviny bude přibývat. Vysoké ženy také častěji onemocní rakovinou prsu.

Za průměrnou výšku ženy je považováno cca 167 cm.

Reklama

Související témata:

Související články

Mocní lidé si myslí, že jsou vyšší

Pocit moci dopřává lidem dojem, že jsou vyšší než ve skutečnosti. Série experimentů uskutečněných vědci z Cornellovy univerzity v New Yorku potvrdila, že...

Výběr článků

Načítám