Hlavní obsah

Příliš mnoho času na sociálních sítích snižuje sebevědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baltimore

Lidé s nízkým sebevědomím, jež jsou navíc velmi nespokojeni se svou vizáží a hrozí u nich rozvoj poruch příjmu potravy, by neměli na sociální sítě vůbec chodit. Tyto jedince totiž velmi stresují fotografie atraktivních přátel, kteří se na Facebooku rádi vystavují.

Foto: Profimedia.cz

Facebook usnadňuje lidem kritizování svého vlastního těla.

Článek

Podle průzkumu psychologů z Marylandu po delším procházení Facebooku a porovnávání vlastních fotografií se snímky přátel, vykazuje jednapadesát procent osob známky sníženého sebevědomí a spokojenosti se svým vlastním tělem.

„Facebook usnadňuje lidem kritizování svého vlastního těla, mohou tím trávit více času a energie, přejí si, aby vypadali jako jiní uživatelé této sociální sítě,“ tvrdí doktor Harry Brandt, šéf Centra pro poruchy příjmu potravy v Baltimore.

Z průzkumu také vyplynulo, že na Facebook se každý den přihlašuje osmdesát procent těch, kteří tam mají profil. Přitom čtyřiačtyřicet procent z nich si přeje mít tělo či váhu jako někdo z přátel a dvaatřicet procent přímo uvádí, že se cítí smutně a sklesle poté, co sleduje své fotografie a fotografie přátel na Facebooku.

„Jakmile lidé stráví více času přemýšlením nad tím, co je s jejich tělem špatně, tráví méně času v pozitivní oblasti a méně se zapojují do života ve smysluplném a naplňujícím způsobu. Když se lidé začnou znepokojovat svým obrazem na internetu a méně se zaměřují na holistické ukazatele zdravého života v reálném světě, vnímání jejich vlastního těla trpí a mohou se dokonce vrhnout či vrátit k nebezpečné a škodlivé dietě a hubnutí,“ tvrdí doktor Steven Crawford z Baltimoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Noční pomočování ničí sebevědomí

Víte, co mají společného herečka a zpěvačka Barbra Streisandová, bývalý americký prezident Roosevelt a slavný spisovatel George Orwell? Jednu trpkou zkušenost:...

Výběr článků

Načítám