Hlavní obsah

Proč při hubnutí dosahujeme jen minimálních výsledků

Novinky, das

Toužíte zhubnout a ať děláte, co děláte, málokdy se vám to podaří? Anebo když už se vám to podaří, tak ty těžce shozená kila zase velmi rychle nabíráte? Pak vězte, že v tom nejste sami. Poradíme vám, jak vypadnout z tohoto bludného kruhu a hubnout skutečně efektivně.

Foto: Profimedia.cz

Hubnutí je o dobrém pocitu a o zvládnutí nových návyků.

Článek

Koučka Lenka Černá ze serveru Mujkouc.cz sestavila tři základní momenty, díky kterým se nám nedaří hubnout. A také poradila, co změnit, abyste začali skutečně hubnout.

1. Neumíme rozlišit jednoduché a složité cukry

Stejně tak jako "není tuk jako tuk", tak ani cukr nemůžeme hodit do jednoho pytle. Existují totiž dvě skupiny cukru - rychlé a pomalé, podle toho, jak rychle se vstřebávají do krve. Většina z nás neví, že díky rychlým cukrům se zvedá rychle hladina krevního cukru, což má za následek zvýšenou hladinu inzulínu, který přebytečný cukr musí vyplavit. A hlavně jej uloží z velké míry na tuk.

Ano, na ten tuk, který máme kolem břicha, boků a stehen. Oproti tomu složité cukry se díky svému chemickému složení ukládají pomalu, a proto nedělají nepořádek v hladině krevního cukru.

Zapamatujte si tedy, že je nutné jíst složité cukry (sacharidy), místo jednoduchých cukrů. Jednoduchý cukr najdete v surovém stavu (i hnědý), ovoci (i fruktóza je jednoduchý cukr), bílém pečivu, bílých těstovinách, bílé rýži a samozřejmě i ve sladkostech různého druhu. Naučte se číst etikety, kde je většinou složitý a jednoduchý cukr oddělen a vy vidíte jeho přesné množství/rozložení.

2. Dostatečně se nehýbete anebo se hýbete neefektivně

Strava je sice základ k úspěšnému hubnutí, není to ale jediné, co musíte dělat. Bez pohybu prostě nikdy nebude vaše hubnutí efektivní a kromě toho pohyb má i zdravotní pozitiva. Organismus je schopen spalovat tuky až při určité tepové frekvenci, která je cca 110-140 tepů za minutu. Pouze v tomto pásmu můžete tuky pálit, a nezapomeňte i na tu horní hranici!

Mnoho dam chodí například na Zumbu, u které mají tepovou frekvenci mnohem vyšší než 140 tepů za minutu. Poté pálí pouze svalovinu, nikoliv tuk! Pokud tedy chcete dlouhodobě zhubnout, hýbejte se alespoň 4x týdně v tepové frekvenci 110-140 tepů za minutu. Je to dobré nejen pro vaši postavu, ale i pro vaše zdraví.

Nevydržíte v novém životním stylu dlouhodobě

To bývá velice časté. Sice začnete dobře a nějakou dobu se vám daří jíst správně a cvičit. Bohužel si však nasadíte příčku příliš vysoko a v novém životním stylu prostě nevydržíte. Je pro vás totiž utrpením. A to je špatně.

Zapamatujte si, že hubnutí je o dobrém pocitu a o zvládnutí nových návyků. Pokud se u hubnutí nebudete cítit dobře, jak v něm chcete dlouhodobě vydržet? Vždyť je to hlavně o návycích, které máte. A ty musíte změnit. Návyk nám vzniká na základě opakované činnosti 21 dní po sobě. Pokud chcete tedy návyky změnit, stačí je 21 dní ne/dělat.

Pokud se vám ani přes to nepodaří zhubnout, pak si uvědomte, že začít hubnout se musí hlavou. Jestli máte slabou vůli a nedokážete odolávat nejrůznějším svodům, pak víc jak nutriční specialista vám pomůže kouč. Pomoci vám může i CD - Hubneme hlavou od Lenky Černé.

Reklama

Související témata:

Související články

Polévky doplní živiny a pomohou zhubnout

Podle zkušeností ze školních jídelen mnoho malých strávníků pravidelně odmítá polévku. Ve většině rodin dnes totiž tvoří oběd jen hlavní chod, a tak na ni děti...

Výběr článků

Načítám