Hlavní obsah

Nový italský hit - speciální káva pro lidi s laktózovou intolerancí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turín

Italové milují kávu snad ve všech možných podobách. A tak není divu, že si oblíbili speciální kávu určenou i pro nemocné s laktózovou intolerancí.

Foto: Novinky

Capriccino je nový horký nápoj z napěněného kozího mléka.

Článek

Capriccino je nový horký nápoj z napěněného kozího mléka (capra je italsky koza), a jeho cílem je uspokojit stále početnější skupinu lidí, kteří laktózu obsaženou v kravském mléku jednoduše nesnášejí. A pokud se chtějí vyvarovat i kávy, pak si mohou dát cioccaprino, italskou verzi horké čokolády vyrobenou rovněž z kozího mléka.

Podle hlavního italského svazu farmářů je v zemi více než 100 000 dětí trpících laktózovou intolerancí, a jen o málo méně dospělých se stejným problémem. Přesto jen zhruba půl procenta místních kaváren a restaurací servíruje mléko, které tito zákazníci mohou pít.

Letos v zimě se capriccino a cioccaprino začaly prodávat ve střediscích na italských horských svazích a plánuje se rozšířit je do kaváren po celé zemi.

Kozí mléko je ovšem dražší než kravské, a proto capriccino stojí dvě eura (asi 50 korun), zatímco klasické cappuccino stojí ve většině italských kaváren kolem 1,20 eura (necelých 30 korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám