Hlavní obsah

Pravidelnou prevencí ke zdravým ledvinám

Novinky, bok

Již se stalo tradicí, že druhý březnový čtvrtek připadá na světový den ledvin. Jinak tomu není v ČR ani v letošním roce (8. března). Opět cílí především na důležitou prevenci, díky které je v mnoha případech léčba snadnější a především úspěšnější.

Foto: Profimedia.cz

Dialýza pomáhá lidem se špatně fungujícími ledvinami. Transplantace však pro ně obvykle znamená mnohem lepší řešení. A také řadu let života navíc.

Článek

Že preventivní vyšetření mají svůj smysl, dokládají především statistická data. V minulém roce bylo z 1139 lidí vyšetřených na dialyzačních střediscích po celé České republice odesláno na podrobnější vyšetření 285 pacientů, tedy každý čtvrtý.

I v letošním roce budou mít zájemci možnost podstoupit bezplatné vyšetření ledvin v dialyzačních střediscích a nefrologických ambulancí po celé České republice, výsledky se dozví okamžitě. K vyšetření budou potřebovat pouze ranní moč.

„Trpíte-li zdravotními obtížemi, které by mohly indikovat onemocnění ledvin, neprodleně navštivte svého praktického lékaře a následně se nechte vyšetřit na nefrologické ambulanci. Preventivní vyšetření by měli především absolvovat lidé v tzv. rizikové skupině. To jsou jedinci s vysokým krevním tlakem, s onemocněním cukrovkou a nadváhou,“ apeluje na všechny občany MUDr. Vladimír Vojanec, vedoucí lékař pražských dialyzačních středisek B. Braun Avitum na Bulovce a na Černém Mostě.

Foto: Jan Kubát

Primář MUDr. Vladimír Vojanec představuje podrobné funkce přístroje, který je nedílnou součástí mnoha dialyzačních center.

„Dalším rizikovým faktorem způsobující selhání ledvin je kouření, výskyt chronických onemocnění ledvin v rodině a obezřetnější by měli být obecně lidé, zejména muži, starší 50 let a ti, kteří trpí kardiovaskulárním onemocněním. Mnoho z nich netuší, že nějaké problémy s ledvinami mají, protože jde o onemocnění, které je bezbolestné a o to více je nebezpečné. Když však cítíte tupé bolesti v bedrech, máte bílkovinu nebo krev v moči, nebo otoky nohou, je nejvyšší čas vyrazit na vyšetření,“ dodává.

Transplantace ledvin 

Onemocnění ledvin je zákeřné především v tom, že se nemusí dlouhou dobu vůbec nijak bolestivě projevovat. Při následném odhalení, v horším případě při selhávání ledvin, je pak třeba pravidelná dialyzační léčba. Jedinou možností, jak se vyléčit, je transplantace ledvin.

Z dat České nefrologické společnosti vyplývá, že se u nás v roce 2010 léčilo na hemodialýze a peritoneální dialýze 6318 pacientů. V témže roce 1257 dialyzovaných pacientů zemřelo a na dialyzačních lůžkách je nahradilo 1923 nových pacientů. Celkem 364 pacientů podstoupilo úspěšnou transplantaci ledvin a začalo žít nový život. Na transplantační čekací listině (WL) je v České republice evidováno přes 600 pacientů.

Foto: Jan Kubát

Malé procento žijících dárců ledvin 

Transplantace v dnešní době představuje standardní chirurgický výkon s úspěšností 92 - 97 %. I přes tento optimistický údaj je zde ale jeden problém, který spočívá v množství vhodných dárců, především těch žijících. Pouze každá desátá transplantovaná ledvina totiž pochází od žijícího dárce. Poměr mezi žijícími a mrtvými dárci by měl být podle odborníků mnohem optimističtější.

Například ve Spojených státech je poměr transplantovaných ledvin od žijících dárců zhruba 40 %, v Holandsku dokonce 50 %. Ze srovnání vyplývá, že dárcovství od žijících osob není u nás stále tak rozvinuté, jak by bylo třeba.

„Pacienti s chronickým selháním ledvin příliš možností nemají a transplantace ledvin představuje nejlepší metodou léčby jejich onemocnění. Pokud se navíc pro pacienta podaří najít vhodného žijícího dárce, dalo by se říct, že má vyhráno,“ říká Prof. MUDr. Ondřej Viklický CSc., přednosta Kliniky nefrologie v IKEMu.

„Dárci ledvin mají v naprosté většině případů zcela normální život a dokonce žijí déle než běžná populace. Teď se asi bude nejeden člověk ptát, jak je to možné? Je to především tím, že před darováním ledviny jsou velmi pečlivě vyšetřeni a rovněž po operaci je jejich zdravotní stav dlouhodobě pravidelně monitorován. Díky tomu jsou včas odhalovány nemoci, na které by se jinak přišlo až v rozvinutějším a těžce léčitelném stádiu,“ dodává.

Podrobný seznam dialyzačních středisek po celé České republice a informace o prevenci i léčbě najdete na Ledviny.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám