Hlavní obsah

Pro které ženy není užívání hormonální antikoncepce vhodné

Novinky, Dana Sokolová

Hormonální antikoncepci u nás užívá 40 procent všech žen v plodném věku. Přestože se neustále snižuje a optimalizuje obsah hormonů, což vede ke snižování vedlejších účinků, existuje celá řada žen, u nichž hormonální antikoncepce není doporučována.

Foto: Profimedia.cz

U většiny žen lze nalézt vhodnou antikoncepci.

Článek

Jedná se zejména o ženy, u kterých jsou přítomny srdečně-cévní rizikové faktory, jako je obezita (BMI ≥ 30), kouření, hypertenze, diabetes s poruchou cév, poruchy tukového metabolismu, nebo které trpí epilepsií, migrénami či poruchami jaterních funkcí, např. v důsledku nedávno prodělané hepatitidy nebo mononukleózy.

"U těchto rizikových pacientek by nasazení pilulek hormonální antikoncepce mohlo zvýšit riziko vzniku tromboembolické nemoci, zhoršit stav onemocnění nebo vést ke snížení účinku hormonální antikoncepce vlivem užívaných léků," vysvětluje gynekolog MUDr. Jaroslav Jeníček, CSc.

U této skupiny žen je tedy vždy třeba věnovat volbě antikoncepce velkou pozornost, včetně zvážení, zda případné těhotenství (nechtěné a neplánované) nepředstavuje mnohem větší riziko než užívání individuálně zvoleného antikoncepčního přípravku.

Podle Jeníčka u většiny žen lze nalézt vhodnou antikoncepci. Kromě kondomu, který chrání ženu i před případnými pohlavně přenosnými chorobami, jsou pro tyto ženy vhodná nitroděložní tělíska. Existují jak zcela bez hormonů, tak se schopností uvolňovat do děložní dutiny pouze hormon gestagen, jenž veškerá rizika spjatá s hormonální antikoncepcí minimalizuje. Nitroděložní tělísko je tak vhodné i pro ženy s poruchou funkce štítné žlázy, u kterých se nedaří dobře zvládat léčbu.

Kdy by hormonální antikoncepce podle Světové zdravotnické organizace neměla být předepisována
V šestinedělí
Při kouření více jak 15 cigaret denně u žen nad 35 let
U neléčené arteriální hypertenze
Při obtížně korigovatelné arteriální hypertenzi s arteriálními komplikacemi
U ICHS (ischemická choroba srdeční)
U prodělané cévní mozkové příhody
U žen s hlubokou žilní trombózou i anamnézou hluboké žilní trombózy či tromboembolií (uzávěr cévy krevní sraženinou, případně její vmetení krevním proudem do plic – varixy a povrchové záněty žil kontraindikací nejsou).
U vzácných dědičných stavů s poruchou srážlivosti krve, takzvaným trombofilním stavem, kam patří i v laické populaci hodně diskutovaná Leidenská mutace (vyšetřování je doporučeno u příbuzných v 1. linii s výskytem tromboembolické nemoci, pod 45 let věku).
U jaterního onemocnění (do normalizace jaterních testů)
V případě aktivní virové hepatitidy (přičemž nosičství viru kontraindikací není)
U dekompenzované cirhózy (závažné jaterní onemocnění)
U migrény s neurologickými příznaky
U komplikované srdeční vady
U diabetu mellitus s postižením orgánů (vaskulopatie, neuropatie, retinopatie)
Při karcinomu prsu do 5 let po léčbě
U kuřaček nad 35 let, jež kouří déle než 20 let

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám