"Piji čokoládu denně, protože mě činí šťastným, moje srdce ožívá," prohlásil slovy jedné aztécké písně Francisco X. Alarcon z Kalifornské univerzity v Davisu.

Podle odborníků je nejvíce flavonoidů v kvalitním středoamerickém kakau. Pokud jsou cukrovinky z bílé, mléčné nebo jinak upravené čokolády, procento těchto účinných látek se snižuje.

Tuky škodí

Také je třeba brát v úvahu, že mnohé sladkosti nabízejí vyjma kakaa, respektive čokolády, také řadu nasycených tuků a příliš cukru, takže jejich nadměrná konzumace může naopak škodit.

Pokud se tedy rozhodnete využít zdraví skryté v kakau, měli byste konzumovat buďto přímo tento prášek rozpuštěný v mléce, nebo sáhnout spíše po hořké čokoládě. Ta má totiž méně tuku i cukru a přitom si zachovává vysoký obsah kakaa a v něm obsažených flavonoidů.