Hlavní obsah

Češi drží smutné prvenství v nádorech ledvin, může za to špatný pitný režim

Nádory ledvin nepatří sice celosvětově k nejčastějším zhoubným onemocněním, v Česku však stoupl jejich výskyt za posledních 30 let o 270 procent. Proto je i toto onemocnění hlavním tématem letošního Světového dne proti rakovině, který letos připadá na sobotu 4. února.

Foto: Profimedia.cz

Ledviny jsou čističkou těla.

Článek

"Česko je s výskytem 29,5 případů na 100 000 obyvatel za rok 2008 smutným mistrem světa, a to se značným předstihem před ostatními zeměmi. Průměrný výskyt nádorů ledvin v zemích EU je oproti Česku poloviční, 14,5 na 100 000 obyvatel," upřesnila předsedkyně Ligy proti rakovině (LPR) Michaela Fridrichová

Vznik nádorového onemocnění ledvin ovlivňuje podle Fridrichové řada faktorů. Podílí se na něm vedle nedostatečného pitného režimu také nevhodná kombinace léků, potravin a také škodliviny z vnějšího prostředí.

Rakovina ledvin nebolí, dlouho se nijak neprojevuje, a tak přes 40 procent pacientů přichází k lékaři bohužel pozdě.

Nejdůležitější je správný pitný režim

Rakovina ledvin i jejich selhání souvisí se správným pitným režimem. Ledviny jsou jakýsi filtr, kde se krev zbavuje přebytečné vody a odpadních produktů.

"Kdo pije málo, zahrává si se zdravím," varovala Fridrichová. Ledviny jsou podle ní choulostivý orgán, který si zaslouží ochranu - platí pro ně zásady všeobecné prevence - škodí jim kouření, obezita a nedostatečný pitný režim.

Liga proti rakovině chystá osvětové programy na 16. května, kdy se koná 16. ročník Českého dne proti rakovině. Z loňského výnosu celonárodní kytičkové sbírky dala na programy nádorové prevence 3 818 078 korun, největší díl 1 546 120 korun šel na putovní výstavu o nádorové prevenci a 1 055 550 na tisk preventivních a informačních publikací.

Na zlepšení kvality života onkologických pacientů jde 3 147 433 korun, z toho kolektivním členům 1 811 723 korun a na provoz nádorové telefonní linky 562 240 korun. Na podporu přístrojového vybavení, výzkumu a na cenu za vědeckou publikaci jde 1 523 000 korun. Příspěvky dostaly například Institut onkologie a rehabilitace Na Pleši, radioterapeutická a onkologická klinika pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady či agronomická fakulta brněnské Mendelovy univerzity.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám