Hlavní obsah

Netradiční diety celebrit

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnutí. Odvěký problém nejen mnohých žen, ale i mužů. Jak získat skvělou postavu a udržet si ji? Někdo spoléhá na osvědčené rady v podobě zdravého životního stylu a cvičení, jiný sází na rychlé a poněkud netradiční procedury hubnutí.

Foto: Profimedia.cz

Cvičení a zdravá životospráva představují pro mnohé lidi z časového hlediska příliš zdlouhavou proceduru, jak získat vysněnou postavu.

Článek

Touha po dokonalé postavě provází lidstvo již odnepaměti. V dnešní uspěchané době ale jen málokdo vydrží na něco čekat, a to se bohužel stále více týká i hubnutí. Shazujeme kilogramy rychle a nenáročně, ale o to méně zdravě a s krátkodobějším účinkem.

Samotnou kapitolou je pak fakt, že mnohé z "rychlodiet" nejen že některým lidem vůbec nepomůžou, ale spíše ublíží. Dokladem toho mohou být některé dost podivné diety celebrit, které i přes jejich nespolehlivost, nebo v horším případě nebezpečnost, i tak praktikuje stále více lidí.

Hubneme s dětskou výživou

Jídelní režim zahrnuje 14 porcí dětského pyré denně (ovesné vločky, hrušky, polévky), večer pak následuje zdravá večeře ve formě libovolného masa a zeleniny. "Při tomto dietním programu vlastně můžete pořád jíst. Jen je potřeba zvolit ty správné potraviny. Díky této dietě můžete snížit váhu už během jednoho týdne," tvrdila přesvědčivě v jednom z rozhovorů vášnivá vyznavačka této diety, herečka Jennifer Anistonová.

Foto: Profimedia.cz

Jennifer Anistonová

Podle odborníků je taková dieta výhodná pouze tehdy, drží-li se jen pár dní. Z dlouhodobého hlediska je pro organismus dost nebezpečná. Mezi další známé propagátorky tohoto hubnutí patří například zpěvačka Lady Gaga nebo herečka Reese Witherspoonová.

Atkinsova dieta

Dieta podle doktora Atkinse je strava bohatá na tuky a bílkoviny, vyřazeny či výrazně omezeny jsou potraviny s vysokým obsahem sacharidů. Tento způsob hubnutí si našel po celém světě příznivce nejen mezi celebritami, ale i mezi milióny obyčejných lidí.

Foto: Profimedia.cz

Z dlouhodobého hlediska je taková dieta nebezpečná především pro vysoký obsah tuků, kvůli své nevyváženosti může kromě jiných nebezpečných aspektů vážně poškozovat játra, v horším případě i zabíjet. Známými vyznavačkami jsou například představitelka Bridget Jonesové - herečka Renée Zellwegerová nebo bývalá Spice Girl Geri Halliwellová.

Foto: Profimedia.cz

Geri Halliwellová

Master Cleanse dieta 

Za na první pohled neškodným názvem se skrývá o to víc podivná dieta. Označuje se také jako limonádová dieta nebo javorová čisticí kúra. Základ není až tak složitý.

Po celých 10 dní, kdy se má dieta držet, vlastně neděláte nic jiného, než že pijete speciálně připravenou limonádu z citrónové šťávy, javorového sirupu a kajenského pepře. Optimální je vypít 10-12 sklenic denně. Z detoxikačního hlediska je velmi krátkodobě možná přínosná, jenže energeticky a nutričně je naprosto nevhodná.

Foto: Profimedia.cz

Anne Hathawayová

V oblibě má tuto dietu například zpěvačka Beyoncé nebo herečky Anne Hathawayová a Brooke Shieldsová.

Dieta podle krevních skupin

Dietní plán, jehož předlohou je kniha Eat Right 4 Your Type od Petera D´Adama, je založen na konzumaci určených potravin, jež jsou vhodné právě pro danou krevní skupinu a které organismus dokáže nejlépe zužitkovat a jsou tak nejvhodnější pro zažívání.

Máte-li krevní skupinu 0, měli byste podle autora diety jíst stravu bohatou na maso. S tím může být ale spojeno i riziko vysokého cholesterolu, a proto by mělo převažovat maso libové a ryby. Jedinci s krevní skupinou A prý velmi častou směřují k vegetariánství. Nedostatek bílkovin je v tomto směru vhodné kompenzovat například konzumací tofu nebo luštěninami.

Foto: Profimedia.cz

Cheryl Coleová

Pro krevní skupinu B je vhodné hovězí maso, vejce, netučné mléčné výrobky nebo játra. Naopak by lidé neměli konzumovat například slaninu, kuřecí a vepřové maso, mořské produkty nebo plísňové sýry. Pro skupinu krve AB je velmi doporučená konzumace sójových výrobků, plodů moře nebo zeleniny. Naopak nevhodné je hovězí a kuřecí maso, zrající sýry nebo banány.

Lékaři i přes souhlasné tvrzení, že ne všem lidem vyhovují stejné potraviny, takovouto dietu dlouhodobě nedoporučují. Už jen proto, že ne všichni lidé se stejnou krevní skupinou mají totožné výživové požadavky a nároky. Mezi známé propagátorky patří zpěvačka Cheryl Coleová nebo herečka Courteney Coxová.

Kolonoterapie

Velkému ohlasu u celebrit se těší také tzv. "colonhydroterapie", neboli výplach tlustého střeva. Jedná se o preventivní i léčebnou proceduru, při které se vodou, čistou nebo s přísadou bylin, proplachuje tlusté střevo, aby se zbavilo všech nepotřebných zbytků potravy.

Foto: Profimedia.cz

Britney Spearsová v lesklých mini šatech od Moschina

Mnohé celebrity, jako například zpěvačka Britney Spearsová, nedají na tuto formu detoxikace dopustit. Lékaři ale varují, že taková procedura není vhodná, a to z řady důvodů. Jedním z hlavních negativ je zvýšené riziko dehydratace organismu, neopatrný zákrok navíc může vést ke vzniku infekce, v horším případě k perforaci střeva.

Zónová dieta

Některé z oblíbených diet slavných osobností nejsou na první pohled až tak nebezpečné, z dlouhodobého hlediska ale opět přinášejí více negativ než užitku. Mezi takové patří například velmi populární zónová dieta.

Foto: Profimedia.cz

Demi Mooreová s dcerou Rumer

Základem je striktně stanovený poměr sacharidů, bílkovin a tuků, přesně 40 %, 30 % a 30 %. Hlavním pravidlem je také "málo, ale často", což jednoznačně patří mezi pozitiva diety. V dlouhodobějším měřítku ale vidí lékaři výrazné negativum ve vyšší kalorické hodnotě a celkové nevyváženosti stravy. Zónovou dietu vyznávají například herečky Demi Mooreová a Denise Richardsová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám