Hlavní obsah

Jednodenní chirurgie - operace dětí bez pobytu v nemocnici

Právo, Petr Veselý

Pokud se malé dítě ocitne v nemocnici samo, bez rodičů, bývá to pro něj velký stres a někdy i psychický šok. Zažil jsem to před léty s dcerou.

Foto: Profimedia.cz

Dítě se nemusí vystavovat stresu. Jednoduché zákroky se dají zvládnout pomocí jednodenní chirurgie.

Článek

Když jí byly dva roky, odvezli jsme ji do nemocnice se zápalem plic, který její paní doktorka nepoznala. Byla v kritickém stavu. Přesto jsme ji tam museli nechat samotnou. Rodiče tehdy nemohli zůstat s malými dětmi v nemocnici a nesměly za nimi ani chodit návštěvy. Když jsme si dcerku po čtrnácti dnech přebírali už vyléčenou, nepoznávala nás, nemluvila a počurávala se.

Ke své smůle jsem se krátce předtím vrátil z univerzitní nemocnice ve švédské Uppsale. Tam mi lékaři jasně vysvětlili, jak zásadní psychologický význam mívá pro malé dítě přítomnost rodičů v nemocnici. Méně se bojí operace, lépe zvládá svůj stav po ní, neodnáší si do života panický strach z nemocnic nebo z doktorů, stejně jako řadu dalších traumatizujících zážitků. Prostě všechno zvládá líp. Pozitivní jsou i medicínské důsledky tohoto přístupu. Děcko se rychleji uzdravuje, má méně pooperačních komplikací atd.

Elegantní řešení: jednodenní chirurgie

Pro dnešní maminky je už snazší být se svým malým dítětem v nemocnici. Medicínská péče se v tomto směru zlepšila i u nás. Lékaři se matkám snaží vyjít vstříc. Ne vždycky je ale jejich pobyt v nemocnici možný. Z řady důvodů. Někdy třeba i z provozních: není dostatek volných lůžek pro matky s malými dětmi, existují dlouhé termíny objednání na operaci apod.

Foto: Profimedia.cz

Maminky by proto měly vědět, že existuje i jiná možnost. Jednoduché zákroky se dají zvládnout pomocí jednodenní chirurgie. Tedy operace, kterou chirurgové zvládnou během jediného dne. Rodiče mohou být prakticky neustále s dítětem. A hned po operaci si ho odvezou domů. Pobyt v nemocnici není v tomto případě nutný.

Jde o duši i o peníze

V USA, Kanadě a dalších průmyslově vyspělých zemích se jednodenní chirurgie rozšířila v daleko větší míře než u nás. Roli v tom nehrají jen hlediska psychologická, tedy menší stres dítěte, ale hlavně ekonomická. Tento typ zákroku šetří prostředky zdravotních pojišťoven a jejich klientů. Je významně levnější než pobyt dítěte v nemocnici. Zároveň však tento přístup klade značné nároky na lékaře i na rodiče.

V ordinacích, které v ČR jednodenní chirurgii praktikují, dělají lékaři hlavně lehčí chirurgické operace: pupeční, tříselnou a brániční kýlu, ale i další typy kýl či rozvolnění předkožky na penisu, srovnání kostí po úrazech a další podobné zákroky. Jak taková operace vypadá?

Po zákroku hned domů

MUDr. Jiří Povolný z pražské ordinace AMED diagnostikoval čtyřletému Radkovi tříselnou kýlu. Navrhl mamince, že by ji mohl odstranit pomocí jednodenní chirurgie. Hned příští týden, tedy bez čekání na termín operace. Vysvětlil jí, o co jde. Maminka souhlasila.

Než na operačním sále začala na Radka působit celková anestezie, stála u něj. Během dvacetiminutové operace čekala v předsálí. Jakmile se syn začal probouzet z narkózy, vrátila se znovu k němu. Držela ho za ruku, hladila ho a mluvila na něj.

Chvíli pak spolu zůstali v předsálí, než odezněl omamující účinek anestetik. MUDr. Povolný se ujistil, že vše je v pořádku a odbourávání anestetik probíhá normálně. Vysvětlil ženě všechno, co chtěla vědět, a dal jí s sebou také písemné poučení o tom, jak ošetřovat dítě po operaci. Případně jak tlumit eventuální bolest. Bylo v něm i telefonní číslo, na které může volat, pokud by nastaly nějaké komplikace nebo si s něčím nevěděla rady.

Foto: Profimedia.cz

Otec odvezl Radka i s manželkou autem domů. První den ležel chlapec v postýlce a pospával. Matka mu pomáhala jenom tehdy, když potřeboval jít na záchod. Druhý den už chodil po bytě a třetí chtěl jít běhat ven.

MUDr. Povolný mu po týdnu odstranil stehy z malé ranky na břiše. Radek se k němu jet nebál. Naopak, chlubil se později ve školce, jak byl statečný a všechno hladce zvládl.

Menší riziko infekcí

V minulosti argumentovala řada lékařů tím, že v nemocnici hrozí dítěti menší riziko infekce než doma. Ukazuje se, že to snadno může být naopak. „Na mikrobiologické prostředí domova je dítě většinou zvyklé a mívá na něj protilátky,“ vysvětluje MUDr. Povolný.

„Infekce ho tam ohrožuje méně než v nemocnici, na kterou se jeho imunitní systém nestihl adaptovat. Navíc se v ní daleko víc soustřeďují specifické infekční bakterie, protože tam chodí pacienti s nejrůznějšími zdravotními potížemi. A i když tu panují přísná hygienická opatření, pacienti snáze narazí na mikroorganismy rezistentní i na antibiotika, které jejich organismus hůře zvládá..“

Kde zjistíte víc

Pokud se chcete dozvědět o jednodenní chirurgii více, podívejte se na www.chirurgieamed.cz nebo na www.babyonline.cz (do vyhledávače napište heslo jednodenní chirurgie). V diskusích si můžete přečíst i názory řady maminek. Zájemci o tyto zákroky by měli vědět, že se za ně platí. Odstranění relativně časté pupeční kýly vyjde na 2800 Kč. Tedy o něco více, než stojí pobyt dítěte, případně i jeho matky, v nemocnici. Je na rodičích, aby se rozhodli, jaké řešení je pro jejich dítě v dané situaci výhodnější.

Úskalí traumatu

Přítomnost matky u malého potomka je důležitá proto, že odloučení od ní může pro dítě znamenat podobné trauma, jaké zažila naše dcera. To se projevuje například tím, že se dítě stane apatické, nehýbá se, nemluví, rodiče zprvu vůbec nepoznává. V noci se budí, pláče, často se drží matky křečovitě za ruku, nechce ji samotnou pustit ani na záchod nebo panikaří, když není v jeho blízkosti. O přehnaném strachu z lékařů a nemocnic ani nemluvě.

Psychologové upozorňují, že pobyt v nemocnici bez matky se proto pro něj snadno stane větší zátěží než třeba lehčí chirurgické zákroky. S matkou má větší pocit bezpečí a jistoty. Málokdo mu navíc dokáže poskytnout lepší péči než ona. Bez ohledu na to, že se přístup zdravotnického personálu neustále zkvalitňuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám