Lidé prý skutečně mají speciální smyslové buňky v jazyku, které reagují jen na molekuly tuku, jimiž jsou podrážděny, což přenášejí jako informaci do mozku. Mezi jednotlivci v populaci existují obrovské rozdíly v citlivosti těchto smyslových buněk. Někdo je na tuk velmi citlivý, jiný velmi málo. A lidé se zvýšenou citlivostí konzumují tuku mnohem méně a jsou štíhlejší.

„Osoby mající v jazyku více receptorů CD36 lépe dokážou odhalit tuk v jídle,“ tvrdí vědci z Washington University v St. Louis.

Tvorbu a vývoj receptorů CD36 ovlivňuje gen mající různé formy – alely. Některé alely vedou ke značné produkci receptorů a vyšší citlivosti, jiné naopak k slabému zastoupení receptorů v jazyku a tudíž k nízké citlivosti vůči molekulám tuku.

Podle profesorky Nady Abumradové jsou osoby s polovičním množstvím receptorů CD36 osmkrát méně citlivé vůči tuku a konzumují více tučných jídel. Což ovšem často vede k obezitě.