Hlavní obsah

Chuťové pohárky reagují na tuk a přímo tak ovlivňují lidskou hmotnost

Ve škole jsme se kdysi učili, že lidský jazyk dokáže rozlišit čtyři různé chutě: sladkou, kyselou, slanou a hořkou. Nedávno vědci objevili pátou chuť – pálivou či ostrou. Teď ale zjistili, že speciální chuťové pohárky v jazyku vnímají chuť ještě šestou – tučnou, která má velký vliv na hmotnost jedince.

Foto: Profimedia.cz

Lidé se sníženou citlivostí těchto chuťových pohárků konzumují tuku mnohem více a jsou silnější.

Článek

Lidé prý skutečně mají speciální smyslové buňky v jazyku, které reagují jen na molekuly tuku, jimiž jsou podrážděny, což přenášejí jako informaci do mozku. Mezi jednotlivci v populaci existují obrovské rozdíly v citlivosti těchto smyslových buněk. Někdo je na tuk velmi citlivý, jiný velmi málo. A lidé se zvýšenou citlivostí konzumují tuku mnohem méně a jsou štíhlejší.

„Osoby mající v jazyku více receptorů CD36 lépe dokážou odhalit tuk v jídle,“ tvrdí vědci z Washington University v St. Louis.

Tvorbu a vývoj receptorů CD36 ovlivňuje gen mající různé formy – alely. Některé alely vedou ke značné produkci receptorů a vyšší citlivosti, jiné naopak k slabému zastoupení receptorů v jazyku a tudíž k nízké citlivosti vůči molekulám tuku.

Podle profesorky Nady Abumradové jsou osoby s polovičním množstvím receptorů CD36 osmkrát méně citlivé vůči tuku a konzumují více tučných jídel. Což ovšem často vede k obezitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se změní život, když se změní váha

Pocit štěstí, zadostiučinění, větší sebevědomí a více energie do života, to zná asi každý, kdo úspěšně shodil kila, která ho trápila. Se změnou postavy...

Jak nejsnáze hubnou muži

Stanislav Malý shodil 43 kilo zhruba za rok. Neměl na to žádnou zázračnou metodu ani přípravek. Jenom velmi dobrý kurz hubnutí, kde s ním odbornice řešily...

Výběr článků

Načítám