Hlavní obsah

Nově nalezený hormon napodobuje účinky cvičení

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to až neuvěřitelně, ale vědci skutečně nalezli hormon, který je pro tělo stejně blahodárný jako hodiny tvrdého cvičení. Zatím je hormon pouze ve fázi testování na myších a než si ho budeme moci jako doplňkový preparát koupit v lékárně, uběhne ještě hodně času. Nicméně pokud se zadaří, tak svitne naděje pro ty, kdo mají problémy s nadváhou a nemocemi ji provázející.

Foto: Profimedia.cz

Irisin by měl pomoci zejména v boji proti obezitě.

Článek

Podle serveru The Telegraph je tento průlom prvním důležitým krokem k pochopení přesných biologických mechanismů, které způsobují, že cvičení prospívá celému tělu. A to jak u zdravých lidí, tak i při prevenci a léčbě.

"Věděli jsme, že účinek cvičení se neomezuje pouze na svaly," řekl výzkumník studie Pontus Bostrom, harvardský biolog. Co ale nevěděli, bylo, jak přesně namáhané svaly komunikují se zbytkem těla. Proto tým hledal příbuzné bílkoviny, a našel jednu, jejíž množství v těle se zvyšuje právě po vytrvalostním výkonu a cestuje přes krevní řečiště do dalších tkání.

Laboratorní myši, kterým byl hormon z této bílkoviny následně injekčně podán, zhubly a lépe se jim regulovala hladina cukru v krvi, tvrdí vědci v nové studii. Normálně se hormon, nazvaný irisin podle řecké bohyně Iris, hromadí v krvi právě lidem, kteří prodělali měsíce vytrvalostního cvičení. Vedoucí studie profesor Bruce Spiegelman se domnívá, že využití irisinu povede ke zlepšení jakéhokoliv onemocnění, proti kterému lze bojovat cvičením.

Irisin snižuje hladinu cukru v krvi

"Tento objev je velmi důležitý, protože má potenciál pro vytvoření úplně nové léčby. Pomoci by měl zejména v boji proti obezitě a s ní souvisejících nemocí, jako je diabetes 2. typu," říká Sven Enerbäck, genetik specializující se na obezitu na Göteborg University ve Švédsku.

Protože se irisin přirozeně vyskytuje v lidském těle, proces jeho přeměny v lék by neměl být tak složitý jako u jiných léčiv. Optimistický je i Enerbäck: "Pokud vše půjde podle plánu, tak si myslím, že by lék mohl být k dispozici do šesti let."

Když tým podal látku laboratorním myším, jejich tukové buňky spotřebovaly více kyslíku a spálily více kalorií. „Protože struktura irisinu je u myší i lidí stejná, pravděpodobně na nás bude hormon působit stejným způsobem,“ domnívá se Enerbäck.

"Nesnažíme se nahradit dietu a cvičení"

Stejně jako cvičení samo o sobě, má i tento protein vliv na celé tělo. Myši s jeho vysokou úrovní byly více chráněny proti obezitě a diabetu.

To je dobrá zpráva pro všechny jedince, kteří se snaží zhubnout zdravou stravou a pravidelným pohybem. Podle Enerbäcka může tento hormon zrychlit hubnoucí proces. Lékaři ale varují, že lék by neměl být brán jako náhrada cvičení – svaly po něm nevyrostou. „Důležitý je fakt, že se nesnažíme nahradit dietu a cvičení,“ dodal Bostrom.

Než bude přípravek uveden na trh, čeká na vědce ještě spousta otázek k vyřešení. Bostrom a jeho spolupracovníci musí hormon ještě dostatečně testovat, aby zjistili, zda jeho dlouhodobé užívání povede k dramatickému snížení hmotnosti a zlepšení zdravotních podmínek spojených s obezitou, jako je vysoký krevní tlak nebo srdeční choroby.

Reklama

Související témata:

Související články

Hubnutí podle individuálního manuálu

Zhubnout po Vánocích touží většina Čechů. Nicméně ne každá dieta či hubnoucí plán se hodí pro každého. Dvojice renomovaných poradců zdravého životního stylu,...

Jak nejsnáze hubnou muži

Stanislav Malý shodil 43 kilo zhruba za rok. Neměl na to žádnou zázračnou metodu ani přípravek. Jenom velmi dobrý kurz hubnutí, kde s ním odbornice řešily...

Výběr článků

Načítám