Hlavní obsah

Příležitostné kouření marihuany prý významně nepoškozuje plíce

Ohledně kouření marihuany panuje mnoho mýtů. Alespoň to tvrdí lékaři ze Samfordovy univerzity v americkém státě Alabama, kteří po 20 let sledovali zdravotní stav kuřáků cigaret a marihuany. Přestože pravidelné a dlouhodobé kouření této lehké drogy je zdraví nebezpečné, občasné vykouření jointa nikomu výrazně neublíží.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Kolem marihuany koluje mnoho mýtů.

Článek

Lékaři v letech 1986 až 2005 sledovali zdravotní stav více než 5000 dospělých kuřáků marihuany i cigaret v celých Spojených státech. Zjistili, že s počtem vykouřených cigaret se zhoršovala kapacita plic kuřáků. Naproti tomu umírněné užívání marihuany fungování plic nenarušilo. U některých kuřáků této drogy se dokonce zjistilo, že se kapacita jejich plic zvýšila.

Lékaři ale upozorňují, že jejich studie v žádném případě nedoporučuje začít užívat marihuanu pro lepší funkci plic. "Není pochyb o tom, že marihuana vyvolává kašel," uvedl Stefan Kertesz, který se na studii podílel. Látky obsažené v marihuanových cigaretách podle něj mohou plíce dráždit a způsobovat zdravotní problémy astmatikům.

Rozdíly mezi dopadem kouření tabáku a marihuany na stav plic lékaři vysvětlují rozdílem v užívání obou látek. Kouř z marihuany sice obsahuje mnoho stejných toxických látek jako tabákový kouř, ale uživatelé této drogy obvykle vykouřili denně méně marihuanových cigaret než kuřáci klasických cigaret. Odlišný je i způsob, jakým uživatelé marihuany cigarety kouří - obvykle zadrží kouř déle v plicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Léky z konopí mají být „na pojišťovnu“

Lidé trpící roztroušenou sklerózou či Parkinsonovou nemocí, jimž na jejich problémy zabírá užívání marihuany, nebudou muset od roku 2012 či 2013 pěstovat či...

Výběr článků

Načítám