Hlavní obsah

Po antikoncepci se netloustne

– WASHINGTON
Novinky, Korzo/P

Americkým a holandským odborníkům se podařilo vyvrátit jeden z největších mýtů týkajících se antikoncepce. Podle posledních zjištění se ženy a dívky užívající hormonální pilulky nemusí v žádném případě obávat pověstného zvýšení hmotnosti.

Článek

"Od šedesátých let minulého století, kdy byla představena první antikoncepce, si ženy naříkaly, že jim dopomáhá k tloušťce. Dnes ale víme, že si spíše hledaly výmluvu, aby antikoncepci nemusely používat," uvedla doktorka Maria Galloová z Mezinárodního institutu rodinného zdraví v Severní Karolíně.

Odborníci podrobili ženy četným pokusům a všechny podaly stejné výsledky. Uživatelky byly rozděleny do dvou kategorií, první skupině vědci podávali opravdové pilulky proti početí, druhá skupina žen užívala pouze neúčinné placebo.  

Stejné výsledky

Lékaři ve zprávách potvrdili, že mezi oběma kategoriemi nevypozorovali žádné rozdíly v příbytku na váze.

"Jak ženy, jimž jsme podali pouze atrapy, tak ženy, které užily skutečnou antikoncepci, na váze většinou nepřibraly. Našly se samozřejmě výjimky, ovšem jen v mizivém poměru," uvádějí odborníci.

Experti se domnívají, že ženy, které mají pocit, že po antikoncepci ztloustly, mají k přibývání na váze předpoklady. Pilulky proti početí tak obviňují neprávem.

"Je zatím velice těžké přiklonit se k tomu, jestli antikoncepce na sto procent ovlivňuje přibírání na váze. Trváme ale na tom, že ženy, které při braní pilulek skutečně tloustnou, by jednoduše na váze přibíraly, i kdyby pilulky neužívaly," dodala Galloová, která tak uklidňuje všechny ženy, které hormonální antikoncepci užívají.

Reklama

Související články

Náplasti proti početí jsou už také v ČR

Herečka Jitka Schneiderová představila v úterý nový druh antikoncepce v Čechách. Jde o náplasti s názvem Evra, které si ženy nalepují přímo na pokožku...

Výběr článků

Načítám