Hlavní obsah

Vědci ohlásili nový objev v boji proti rakovině, který by měl usnadnit léčbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léčba rakoviny zažívá každým rokem neuvěřitelný pokrok. Přestože vědci ještě zdaleka nemají vyhráno, nejnovější objev amerických odborníků předpovídá, že by se výzkum rakoviny mohl ještě více urychlit. Vědcům se podařilo udržet při životě rakovinové tkáně v laboratorních podmínkách téměř dva roky. Díky tomu by vědci měli mít možnost testovat léky přímo na živých nádorových buňkách konkrétní osoby.

Foto: Profimedia.cz

Vědci již dokážou dlouhodobě udržet při životě rakovinné buňky.

Článek

Pokud se toto očekávání potvrdí, budou moci lékaři zvolit léčbu "šitou na míru" daného pacienta. "To by opravdu znamenalo vrchol v personalizované medicíně," řekl Richard Schlegel z katedry patologie na Georgetownské univerzitě. "Terapie by se odvíjela přímo z tkání. Měli bychom k dispozici normální tkáň a nádorovou tkáň z konkrétního pacienta, což by umožnilo sladit terapii," řekl Schlegel AFP.

Metoda, kterou experti popsali v internetovém vydání odborného časopisu American Journal of Pathology, umožnila udržet v laboratoři až dva roky při životě rakovinné tkáně plic, prostaty nebo tlustého střeva.

David Rimm z Yaleské univerzity upozornil, že ještě bude nutné provést testy v dalších laboratořích, ale první výsledky označil za "dosti přesvědčivé".

Rakovina je hlavní příčinou úmrtí ve světě. V roce 2008 zabila podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 7,6 miliónů lidí.

Podle lékařů by nová metoda mohla přinést velkou úlevu pacientům, protože by mohla do velké míry nahradit chemoterapii s jejími nežádoucími účinky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám