Hlavní obsah

Hubnutí podle individuálního manuálu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhubnout po Vánocích touží většina Čechů. Nicméně ne každá dieta či hubnoucí plán se hodí pro každého. Dvojice renomovaných poradců zdravého životního stylu, Václav Krejčík a Jana Altnerová přichází s dosud chybějícím a jedinečným manuálem, který lidem pomáhá hubnout na základě jejich aktuálního zdravotního stavu, stravovacích návyků, pohybových aktivit a umění relaxace.

Foto: Profimedia.cz

„Zhřešit“ je příjemné, ale hřešit každý den a pravidelně nelze.

Článek

„Desetiletá praxe přinesla mnoho zajímavých a efektivních postupů a rad, jak vést člověka, který chce zhubnout a změnit svůj životní styl. S respektem ke zdravotnímu stavu a individualitě jsme sepsali své zkušenosti a rady do tzv. Manuálu Do kondice,“ popisuje Václav Krejčík, zakladatel Power Yoga Akademie a kouč zdravého životního stylu, přičemž upozorňuje na hlavní příčinu nezdarů: vlastní pohodlnost.

Každá aktivita vyžaduje vyvinout určité úsilí a ne jinak je tomu u hubnutí a péči o vlastní tělo. Pokud vám někdo tvrdí něco jiného, pak se jedná o podvodníka.

Člověk je tvor pohodlný a i doba je taková, že se spoléháme na cizí pomoc. Víra v sebe sama byla odsunuta do pozadí. Kdo nám pomůže, když budeme potřebovat pomoc? Lék? Přátelé? Medicína? Stát? Snad nevěříme tomu, že to tak bude? Je nutné začít sám u sebe!

Naučme se jíst správně a vnímat jídlo

Když se přejíme, vezmeme si prášek, ale princip, proč nám nebylo dobře, neřešíme. Možná víme, že jsme jedli špatně, ale opět zasáhne pohodlnost, která nám zabrání v konzumaci správného jídla. Jestliže nás tento pocit navštěvuje občas, není to problém.

„Zhřešit“ je příjemné, ale hřešit každý den a pravidelně nelze. Pak se začnou objevovat kila navíc, bolest kloubů, podrážděnost a nespokojenost se sebou samými, a to nás přivádí do začarovaného kruhu nejenom fyzických problémů, ale i psychických.

Pohyb je základní součástí života

V současné době je sedavý způsob života pravidelným stereotypem a přirozenost pohybu postupně vymizela. Víme, že se máme pohybovat, ale odhodlat se k tomu už je náročné.

I vědecké studie dokazují, že až do 60 let člověk nemusí ztratit kondici. S postupujícím věkem se musí jen snažit více. Má-li být tělo zdravé a funkční, pohyb je nutný. Způsob přemýšlení o tom, co děláme, ve smyslu, že pečujeme o své zdraví a energii, je dobrým předpokladem pro tělo v kondici.

Co znamená být v dobré kondici? Maličkosti: vyjdeme dobře schody, nezadýcháme se, když dobíháme tramvaj, dobře se předkloníme při zavazování tkaniček, nebolí nás záda z nicnedělání, nebo „nafouklých“ střev.

Relaxace

„Často slýchám od svých klientů, že nedokážou vypnout hlavu. Že se ráno probouzejí unavení a vyčerpaní, že nemohou zastavit své myšlenky,“ popisuje nejčastější neduhy z nedostatku odpočinku Václav Krejčík. Psychická únava se ještě více zvyšuje, když tělu chybí pohyb a chřadne.

Emoční silné prožitky, setrvávání ve stresu a životní nepohoda mohou být četnými příčinami nedobrého zdravotního stavu. Přitom, aby se člověk uvolnil a rozproudil svou energii, stačí tak málo. Být si vědomý svého dechu, připoutat k němu svou pozornost a být s ním častěji jako kamarád, kterého máte rádi a o kterého pečujete. Když upoutáte svou mysl k dechu, postupně se hlava vyprázdní a opět bude místo pro radost.

"Když víme, že vhodně zvolená strava, alespoň mírný pohyb a relaxace nám pomohou na každodenní cestě životem, proč to tedy neděláme? Nejsme příliš pohodlní? Nelžeme sami sobě a nekupujeme si „odpustky“ tím, že se například na začátku roku zapíšeme do různých kurzů a po úvodním nadšení rychle přestaneme pracovat? Není to jen znamení, že v hloubi duše nám o naše zdraví nejde? Až si budete dávat novoroční, nebo jakékoliv předsevzetí, pamatujte na své vnitřní rozhodnutí a trochu na sobě zapracujte, aby slova nebyla jen pouhým klamem," dodává Krejčík.

Více informací naleznete na www.dokondice.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se změní život, když se změní váha

Pocit štěstí, zadostiučinění, větší sebevědomí a více energie do života, to zná asi každý, kdo úspěšně shodil kila, která ho trápila. Se změnou postavy...

Top potraviny, které vám pomohou s hubnutím

Naostřete si vidličky a vydejte se do boje za štíhlejší postavu. Spolu s odbornicí na sportovní výživu Leslie Bonciovou si posvítíme na potraviny, které vám...

Výběr článků

Načítám