Hlavní obsah

Mezi léky na kašel vede med, čaj, sirupy, ale i čokoláda

Právo, Petr Veselý

Teobromin, který obsahuje ve zvýšeném množství například čokoláda, účinkuje proti kašli. Zjistili to britští vědci z londýnské Imperial College.

Foto: Profimedia.cz

Uvědomit si druh kašle je důležité také proto, že nesprávně použitý lék potíže zbytečně zvětší.

Článek

Jejich experiment byl svérázný. Sestavili z nekuřáků skupinu zdravých dobrovolníků. To proto, aby vyloučili možný vliv chronických nemocí a cigaret na kašel. Ten u nich pak cíleně vyvolali. Použili k tomu extrakt z chilli papriček. Části zkoumaných klientů potom podali čokoládu se zvýšeným množstvím teobrominu a části náhražku čokolády bez něj. Třetí skupina použila běžný lék na bázi kodeinu, o kterém se ví, že tlumí kašel.

Čokoláda se zvýšeným množstvím teobrominu účinkovala nejlépe. Háček byl v tom, že největšího efektu dosáhli ti, kteří spořádali 25 čokoládových tyčinek. Výsledek by se tedy dal stručně shrnout: tlustí, ale bez kašle.

Foto: Profimedia.cz

Klasikou na kašel je jitrocelový sirup, případně také čaj.

Pokus byl experimentem, od kterého se odvíjí další výzkum. Při něm vědci budou používat čistý izolovaný teobromin. Zaujalo je totiž, že má podle předběžných výsledků zhruba o třetinu lepší efekty než běžně používaný kodein. A zároveň podstatně méně vedlejších účinků.

Kodein negativně ovlivňuje například reakční rychlost. Proto ho nemohou užívat řidiči vozidel, stavebních strojů a dalších zařízení, která vyžadují včasnou reakci. A právě pro ně by se výborně hodil právě teobromin, který ji neovlivňuje.

Co funguje lépe

To, že proti kašli pomáhá med, věděly už naše babičky. Ale teprve nedávno zkusili badatelé z lékařské fakulty Pensylvánské státní univerzity v americké Philadelphii udělat seriózně pojatou studii. Do výzkumu zapojili 105 nachlazených a kašlajících dětí. Jedna skupina dostávala lék na kašel (dextromethorphan) ochucený medem, druhá čistý lesní med. Rodiče měli sledovat, jak vypadal kašel a spánek dětí na začátku léčby a na jejím konci. Potíže hodnotili podle sedmistupňové škály.

Stav dětí se zlepšil v obou případech. Ale pokud šlo o kašel, hodnotili rodiče lépe účinky čistého lesního medu.

Nebezpečí botulismu

Je ovšem jasné, že med, stejně jako čokoláda, může být příjemným, a možná i užitečným, doplňkem léčby kašle. Ale klasické léky hned tak nenahradí. U medu je navíc potřeba upozornit na nebezpečí alergické reakce.

A také na to, že je rizikové podávat ho kojencům, kterým je méně než jeden rok. Lékaři v minulosti zaznamenali několik vzácných, nicméně prokázaných případů botulismu u nevyzrálého organismu takto malých dětí. Botulismus je otrava botulotoxinem, nervovým jedem, který produkuje bakterie Clostridum botulinum.

Rozhodující je typ kašle

Maminky malých dětí, které mají rády přírodní léky, sahají často po sirupu z jitrocele. V poslední době se stal populární také sirup z břečťanu. Jejich účinky mají racionální základ.

Pokud jde o výběr běžně užívaných léků, záleží na charakteru kašle. Na ten suchý a dráždivý, kterým začíná většina virových infekcí dýchacích cest, jsou nejlepší tzv. antitusika. To jsou léky, které obvykle obsahují už zmíněný kodein nebo jemu podobné látky vyrobené synteticky. Většina z nich tlumí kašlací reflex. Bývá rozumné je použít tehdy, když nám obtíže začnou příliš ztrpčovat život nebo nás dokonce budí ze spaní. Volně prodejné jsou například kapky Ditustat, Sinecod, Stoptussin a Tussin.

Nejlepší lék? Ptejte se doktora!

Jakmile se dýchací trubice začnou plnit nadměrným hlenem, je nutné použít jiný typ léků. Tzv. expektorancia, která usnadňují vykašlávání. Hlen se totiž na sliznicích dýchacích cest tvoří přirozeně. Zachycuje nečistoty, bakterie a viry. Řasinky, které ho vytlačují ven, tvoří spolu s ním jakousi přirozenou bariéru proti infekcím. Jakmile dýchací trubice napadne větší množství bakterií nebo virů, zvýší organismus tvorbu hlenu. Ten navíc v důsledku infekce a zánětu může houstnout a měnit svou barvu.

Foto: Profimedia.cz

Klasikou na kašel je jitrocelový sirup, případně také čaj.

Pak je na místě použít právě expektorancia. Z volně prodejných lze využít Bromhexin, Flavamed, Mucosolvan, Fenorin, Ipecarin, Coldrex Broncho, Ambrobene. Ty obvykle stimulují jeho tvorbu nebo ho ředí, případně obojí. Tím usnadňují jeho vykašlávání.

Uvědomit si druh kašle je důležité také proto, že nesprávně použitý lék potíže zbytečně zvětší. Pacient třeba použije v dobré víře antitusika, a protože nezabírají, jak by si představoval, sáhne po některém z expektorancií. V dýchacích trubicích se mu začne tvořit značné množství řídkého hlenu, které pro něj bude obtížné vykašlat, protože antitusika utlumila přirozený kašlací reflex.

Tento čítankový příklad jasně napovídá, že o přípravcích a lécích na kašel je užitečné se poradit s lékařem nebo aspoň s lékárníkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy užívat antibiotika

Antibiotika jsou látky, které zastavují růst bakterií nebo je přímo ničí. Účinkují tedy pouze na bakteriální infekce. Na ostatní druhy infekčních onemocnění,...

Výběr článků

Načítám