Hlavní obsah

Lehká a chutná jídla bez éček nejen na Vánoce

Novinky, das

K Vánocům dobré jídlo prostě patří. Jenže dobré ne vždy znamená bez chemických přísad. Připravili jsme pro vás několik receptů z přísad s certifikovaným logem CEFF, jež zákazníky upozorňuje na potraviny bez nebezpečných éček.

Foto: Profimedia.cz

Zdravé dobrůtky na vašem stole ocení zajisté i vánoční návštěvy.

Článek
Závin se šunkou a sýrem z listového těsta
Suroviny: listové těsto, 150 g uzeniny Filet Rustico z BILBO E-FREE řady, 150 g mozzarelly Italat certifikované logem CEFF, oblíbené koření, kečup nebo hořčice, žloutek na potření.
Postup: Těsto rozválet na dva pláty, potřít kečupem nebo hořčicí, poklást plátky šunky, mozzarellu nakrájet na tenká kolečka a posypat kořením. Smotat jako klasický závin. Slaný závin zavineme, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem nebo přelitý studenou vodou a potřeme rozšlehaným osoleným vejcem. Slaný závin z listového těsta pečeme v předehřáté troubě (na 190° C) asi 20 minut. Nejlepší je teplý, ale samozřejmě se může podávat i studený.
Zeleninové rizoto
Suroviny: 1 cibule, balení mražené zeleniny: Polar Královská zeleninová směs (mrkev, květák, brokolice...), houby, 1 hrnek rýže, 1,5 hrnku vody, sůl, pepř.
Postup: Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na rozpáleném tuku, pak zaprášíme paprikou, zpěníme a nasypeme zeleninovou směs a mražené houby. Mírně orestujeme, přidáme opranou syrovou rýži a vše zalijeme vodou. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Za občasného promíchání vaříme, dokud se nevyvaří voda. Pokud není rýže ještě měkká, přilijeme trošku vody a dovaříme. Na talíři porce rizota ozdobíme nastrouhaným sýrem a podáváme s kyselou okurkou. Doba přípravy: 70 minut
Salát s mozzarellou
Suroviny: 4 - 6 ks rajčat, 1 ks menší okurky, čerstvá bazalka, 2 lžíce olivového oleje, 2 snítky petrželky, 1 hlávka ledového salátu, 150-200 g tradiční mozzarelly ITALAT (bez konzervačních látek).Podle chuti: balsamikový ocet, sůl, pepř, citrónová šťáva, olivy
Postup: Salát omyjeme a nahrubo nakrájíme. Omytou okurku podélně rozřízneme a rozkrájíme na slabé půlměsíčky. Petrželku a bazalku jemně nasekáme. Použít můžeme i bazalku sušenou, ale není tak aromatická jako ta čerstvá. Salát promícháme s okurkou, bylinkami, pokapeme citronovou šťávou, olivovým olejem a necháme malou chvíli proležet.Mezitím si nakrájíme na tenké plátky rajčata a mozzarellu. Salát rozdělíme na 4 až 6 porcí a rozprostřeme ho na talíře. Poklademe ho rajčaty a nakrájenou mozzarellou. Opepříme, osolíme, dozdobíme nasekanými bylinkami. Podle chuti případně ještě zakapeme balsamikovým octem nebo olivovým olejem.Salát s mozzarellou podáváme s čerstvým pečivem nebo zapečenou bagetou.
Tiramisu
Suroviny: 4 lžíce moučkového cukru, 2,5 dl šlehačky, 2,5 dl presso kávy, 8 lžic amaretto likéru, kakao na posypání, 2 balíčky dlouhých piškotů, 500 g mascarpone Italat (bez konzervačních látek), 10 lžic vaječného likéru Vaječný od Granette (bez umělých sladidel, barviv a konzervantů).
Postup: Uvaříme silnou kávu a necháme ji vychladnout. Po vychladnutí do ní přidáme Amaretto.Mascarpone vyšleháme s cukrem a postupně přimícháváme vaječný koňak. Nakonec přidáme lehce vyšlehanou šlehačku (doporučujeme bez cukru a ztužovačů).Do mísy naklademe piškoty. Ty poléváme kávou. Jestli chceme, aby byl moučník rychleji hotový, piškoty do kávy přímo namočíme.Nachystané piškoty potřeme krémem. Pak dáme druhou vrstvu namočených piškotů a opět vrstvu krému. Pokud máme menší misku, můžeme udělat tři vrstvy. Ideální jsou většinou dvě.Poslední horní vrstvu krému posypeme kakaem bez cukru.Hotové tiramisu necháme minimálně pět hodin v ledničce ztuhnout.

Reklama

Související články

Potravinářská aditiva dětem nesvědčí

Jde o látky přidávané do různých výrobků kvůli zvýšení jejich trvanlivosti či zlepšení chuti a vzhledu. Jejich použití v dětské výživě je ze zákona přísně...

Výběr článků

Načítám