Hlavní obsah

Jak zvládnout vánoční příval jídla

Právo, Petr Veselý

Vánoce už dávno nejsou jen svátkem klidu a rodinné pohody. Jsou také svátkem jídla. A v pojetí mnoha lidí dokonce záminkou k hodům a k mlsání, které hraničí s obžerstvím.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce lze považovat za svátky jídla.

Článek

Spoustu lidí pak trápí nadýmání, větry, pálení žáhy nebo zácpa. Jak tomu předejít? Jednoduchá odpověď se hledá těžko. Ale pár praktických rad samozřejmě existuje.

Řadu zmíněných potíží vyvolává přejídání. Proto první a zásadní radou je: jíst menší porce. To se snadno řekne, ale hůř udělá. Pro začátek zkuste z každé porce, kterou si naložíte, kus ubrat. To ale nemusí stačit.

Jezte pomalu, sníte toho méně

Začněte jíst pomalu. Při jídle si klidně povídejte s rodinou, s příbuznými, prostě s lidmi u stolu. Každé sousto důkladně rozkousejte. Sníte toho velmi pravděpodobně méně. Protože pocit sytosti se dostaví už během jídla a ne až po něm, jako když jíte rychleji nebo dokonce hltáte.

Pomoci může, když tučné potraviny nahradíte jejich odlehčenými variantami. Do bramborového salátu dáte místo klasické majonézy její odlehčenou light verzi. Nebo nízkotučný jogurt ochucený kořením a hořčicí. Nenakrájíte do něj tučný šunkový salám, ale daleko libovější šunku. Můžete ubrat i brambory s masem a přidat zeleninu. Jídlo má pak míň tuku, je stravitelnější a vyvolává méně zmíněných potíží.

Recept na zácpu i nadýmání

Pokud jde o nadýmání a větry, nabízí se probiotika. Ale ta sama o sobě nemusí stačit. Pak zkuste už uvedenou radu: menší porce, pečlivěji rozkousané. Také se zamyslete nad tím, co jíte. Nadýmání nevyvolávají jen tučná, těžko stravitelná jídla nebo přemíra zeleniny.

Jeho častou příčinou bývá i jídelníček s příliš mnoha sacharidy. Ty obsahuje jak ovoce, tak výrobky nebo jídla připravená z mouky, včetně těstovin, ovšem i obilniny, třeba typu müsli, stejně jako brambory, rýže, knedlíky a další přílohy. Takhle nevyvážený jídelníček mívají často ženy, které se domnívají, že se stravují velmi střídmě, skoro až dietně.

Na zácpu je dobrým receptem dostatek vhodných tekutin a vlákniny. Je v ovoci, zelenině nebo celozrnných výrobcích. Ale třeba také ve velmi levných pšeničných otrubách, které si lze snadno přidat do jogurtu. Ženy, které si rády nechají poradit ženským magazínem, si mohou koupit nesrovnatelně dražší psyllium.

Trávení a stahy střev stimuluje stejně dobře pohyb. Nestojí nás nic, jenom čas a úsilí, které do něj vložíme. Nemusíme při tom podávat žádné sportovní výkony. Stačí půlhodinová procházka, třeba se psem. A je obvykle po zácpě.

Reklama

Související témata:

Související články

Škvarky: kalorická bomba jedinečné chuti

Jejich definice v encyklopedii, že jde o zbytek tkáně po vyškvaření tukové vrstvy zabitého zvířete, nejspíš ponechá naše chuťové buňky v klidu. A přitom jde...

Výběr článků

Načítám