Hlavní obsah

Největší hity na imunitu

Právo, Petr Veselý

Hitem posledních let jsou přípravky s glukany. Některé se dělají z hub, jako je třeba hlíva ústřičná, jiné z kvasnic nebo obilnin. Čím to, že mohou zlepšit naši imunitu?

Foto: Profimedia.cz

Nedoceněnou prevencí proti chřipce a dalším podobným infekcím je otužování.

Článek

Zvyšují aktivitu makrofágů, bílých krvinek, které tvoří první linii obrany našeho organismu. Mají také antioxidační účinky a přispívají k rychlejší regeneraci. Další novinkou poslední doby jsou lyzáty. Obsahují částečky vytipovaných baktérií, které jsou vyčištěné a neškodné. Imunita díky nim trénuje a zlepšuje svou reakci na tyto bakterie. Podobně jako je tomu u vakcín, i když lyzáty nedokážou účinkovat tak razantně a jednoznačně. Musí se navíc užívat delší dobu: minimálně tři týdny.

Nedoceněné saunování

Velice účinnou a stále nedoceněnou prevencí proti chřipce a dalším podobným infekcím je otužování. Řada lidí ho paradoxně považuje za škodlivé. Zvlášť, když vidí otužilce, jak se třeba na zasněženém nábřeží v Praze u Národního divadla noří do ledové vody Vltavy. Tato forma je však hodně výlučná a zvládne ji jen omezený počet lidí. Ti pak ale neví, co je to chřipka nebo angína.

Daleko přijatelnější bývá pro většinu lidí saunování. To musíme absolvovat aspoň jedenkrát týdně. Protože příznivý efekt na imunitu, který vědci skutečně změřili, trvá 6-7 dní. Nejedna maminka malého dítěte, která s ním začala chodit do sauny, významně snížila marodění svého dítěte a někdy ho rýma, kašel nebo chřipka přestaly trápit prakticky úplně.

Rozumně s vitaminy

Málo rodičů si uvědomuje, jak je důležité, aby dítě pilo. Zejména v místnostech, kde je ústřední topení nebo klimatizace, a tedy suchý vzduch. Ten vysušuje sliznice nosohltanu a dělá je náchylnější k infekcím. Dostatečné pití tento problém zmírňuje.

Řada maminek dává dětem v zimě vitaminy, které koupí v lékárně. Mají pro ně smysl po operacích nebo prodělaných chorobách. Tedy v případech mimořádné zátěže a zvýšené potřeby vitaminů. V běžných situacích je daleko lepší ovoce a zelenina. Výhodné bývá například kyselé zelí z tržnic nebo z plastových pytlíků.

Obvykle totiž obsahuje víc vitaminu C než třeba citrusy, které trhali na plantážích ve vzdálené zemi předčasně, navíc k nám dlouho putovaly, takže céčka už v nich moc nebude. Pokud maminka dá dítěti do zelí česnek nebo cibuli a zakápne ho olivovým olejem, aby zjemnila ostrou chuť, nabídne mu pořádnou porci zdravých látek.

Užitečná probiotika

Obranyschopnost organismu podporují také probiotika. O kvalitním preparátu se můžete poradit s pediatrem. Dětem, které ještě nemají vyvinutou imunitu (mladším 12 let), pomáhají lépe odolávat náporu infekcí ve školkách a ve školách. Vedle toho, že příznivě působí na trávení a vůbec střevní mikroflóru. Dávat dětem probiotika má smysl proto, že například baktérie mléčného kvašení se v průmyslově zpracované stravě vyskytují méně než kdysi. Dnes se třeba mléko upravuje tak, aby nezkyslo. Přitom kyselé mléko bylo po staletí přirozeným zdrojem probiotických baktérií.

Reklama

Související témata:

Související články

Smích jako lék na rýmu i nachlazení

Nejlepší prevencí rýmy a dalších infekcí horních cest dýchacích není jen otužování. Seriózní výzkumy ukázaly, že nám významně dokáže pomoci i smích...

Výběr článků

Načítám