Hlavní obsah

Jak nejlépe relaxovat, když si unavené tělo říká o odpočinek

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý den děláme běžné úkony a činnosti, které považujeme za nutné či potřebné. Chodíme do práce, staráme se o děti, žijeme život podle svých představ a přání. Ke správnému životu je ale potřeba také umět odpočívat a dopřát svému tělu pravidelný odpočinek. Jakmile se o sebe nebudeme řádně starat, začne nám tělo dávat jasné signály v podobě různých potíží.

Pečujte o své tělo a nechte se hýčkatVideo: Novinky

 
Článek

Možná s tím nebudou mnozí souhlasit, ale ne všichni se o své tělo a pohybové ústrojí staráme tak, jak bychom měli, i když si to myslíme. Neumíme správně a pravidelně odpočívat, nadměrně se namáháme, stresujeme. To vše je zátěží pro náš organismus.

Pro naše pohybové ústrojí je nejdůležitější rovnováha. Vše v těle má svůj význam a smysl a pracuje podle určitého plánu. Pokud takový plán často narušujeme, naše tělo strádá a vyžaduje odpočinek a nápravu.

Kloubní blokáda

Každý kloub v těle má svou danou pohyblivost, nebo také kloubní vůli. Pokud je tato vůle narušena, začneme pociťovat bolestivost nebo sníženou hybnost v daném kloubu, případně zvýšené svalové napětí v postižené oblasti.

Bolestivost nohou, otoky nebo namožené svaly na nohou nám zase napoví, že špatně kompenzujeme celkovou zátěž v této oblasti. Pokud máte například sedavé zaměstnání, je třeba po práci nastavit takový režim, při kterém budete naopak v pohybu. Po dlouhodobém stání nebo zvýšené námaze (třeba při pochodu či túře) je naopak potřebná dostatečná relaxace a klidový režim, který namožené svaly uvolní.

Při bolesti je důležitý klidový režim

Jakmile svůj organismus přetížíme, ať už jde o namožené svaly nebo jiné části těla, v řadě případů se dostaví nepříjemná bolest. V takovém případě je nejnutnější nechat postiženou oblast v klidu. Při namožených svalech je vhodné potírat místo různými gely, které nám uleví od největší bolesti.

Po povolení bolestivosti je vhodné začít postiženou oblast pomalu rozhýbávat. Pozor ale na častou chybu. Jakmile něco přestane bolet, neznamená to, že je problém automaticky zažehnán. Je proto vhodné zátěž postiženého místa postupně zvyšovat. Při velmi rychlé a velké nárazové námaze se může problém vrátit, a to mnohdy s mnohem horším průběhem.

Nechte se hýčkat při masáži 

Především v hektickém pracovním nebo psychicky vypjatém období je vhodné si najít prostor jen sám pro sebe a relaxovat. Jedním z příjemných způsobů je masáž. Nemáte-li chuť někam chodit nebo nejsou-li zrovna volné finance, můžete alespoň poprosit doma partnera, aby vám jednou za čas namáhané partie namasíroval.

Ještě lepší je ale udělat si čas a ušetřit nějaké peníze a nechat se hýčkat v prostředí různých masážních salónů. Nejen, že se dostanete do jiné nálady a prostředí, ale dostane se vám i vskutku odborná péče, která vašemu stresem a prací namáhanému tělu udělá jen dobře.

Naučte se relaxovat

Relaxace je pro mnohé z nás pojem, který je naprosto nedosažitelný. Nemáme mnohdy čas ani na nutné osobní záležitosti, natož čas na relaxaci. Najít si chvilku ale přitom nemusí být tak složité. Pokud si nenajdete chvilku přes den, je vhodné relaxovat alespoň večer před spaním.

Lehněte si na záda do rovné polohy a nechte své tělo a namožené svaly odpočívat. Stejně tak je ale důležité oprostit se od všech myšlenkových problémů, alespoň na chvíli, a zcela vypnout. Na chvíli zapomeňte na zlobivé děti, naštvaného šéfa v práci nebo otravnou tchyni a nemyslete vůbec na  nic. I taková chvilka relaxace je totiž pro váš organismus velmi přínosná.

Automatickou součástí našeho života by měl být i dostatečný a pravidelný pohyb a nějaký koníček, abychom jednou nezjistili, že trávíme život jen samou prací.

Reklama

Související témata:

Související články

Masáže uleví tělu a povzbudí mysl

Zapomeňte na nevlídné počasí za oknem a zajděte si na příjemnou masáž. Vůně, hudba a útulný interiér v relaxačním studiu navodí již při vstupu tu pravou...

Zbavte se zdravotních potíží s ajurvédou

MUDr. David Frej nenosí turban ani nesedí s pacienty na kobercích při vonných tyčinkách. Snaží se o kombinaci klasické moderní medicíny a ajurvédy, upravené...

Výběr článků

Načítám