Hlavní obsah

Pochoutky nejen pro silvestrovský stůl

Novinky, das

Vánoční svátky i Silvestr bývají ve znamení dobrého jídla. V každé rodině sice fungují jiné tradice, ale hojnost a štědrost mívají všechny slavnostní stoly společné. Připravili jsme pro vás několik pochoutek, jež mohou ozvláštnit váš silvestrovský stůl.

Foto: Profimedia.cz

Hojnost a štědrost mívají všechny slavnostní stoly společné.

Článek
Losos na hořčici
Suroviny: 4 filety z lososa, šalotku, 3 lžíce sladké smetany, citronovou šťávu, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř, Borges Extra panenský olivový olej
Postup: Cibulky osmažíme a dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Smetanu smícháme se lžičkou hořčice. Kousky ryb posolíme, opepříme a pečeme na pánvi asi dvě minuty z každé strany. Potom ryby naklademe na pekáč, zalijeme citronovou šťávou, ochucenou smetanou a asi tři minuty zapečeme v troubě. Podáváme se šalotkami a zálivkou připravenou z hořčice a olivového oleje.
Plněné krůtí košíčky s houbami
Suroviny: 600 g krůtích prsou, sůl, pepř, olivový olej, 2 ks Jihočeského Cottage bez příchuti, 20 g másla, 120 g hub, 100 g jarní cibulky, několik lístků šalvěje
Postup: Omyté maso nakrájejte zhruba na centimetrové plátky, z obou stran potřete olejem, osolte a opepřete. Každý plátek vložte do formičky na pečení muffinů, předehřejte troubu na 200 °C a pečte 15 až 20 minut. Mezitím nakrájejte jarní cibulku, zpěňte ji na másle, přidejte očištěné a pokrájené houby, šalvějové lístky a orestujte. Pak sundejte z plotýnky a vmíchejte Cottage. Osolte a opepřete podle chuti. Houbovo-sýrovou směs naplňte do kornoutků vytvořených z pečeného masa. Podávejte s vařenými nebo opečenými bramborami.
Špenátový koláč
Suroviny: balíček listového těsta (mrazeného nebo chlazeného), čerstvý špenát, 100 g sýra feta, 2 stroužky česneku, 2 dcl Borges Olivového oleje
Postup: Uvařený špenát nakrájíme a smícháme se sýrem feta a kousky česneku. Listové těsto rozválíme na 2 silnější pláty. Pekáč vymažeme olivovým olejem a naklademe na něj plát listového těsta. Špenátovou směsí potřeme spodní díl těsta a přikryjeme druhým dílem.Horní plát těsta potřeme olivovým olejem a předem nakrájíme na čtverce. Vložíme do horké trouby a pečeme do křupava.
Rajčata plněná kuskusem
Suroviny: 200 g kuskusu, 8 masitých rajčat, 2 mrkve (na kostičky), 100 g rozinek (sultánek), šťáva z 1 citronu, 250 g Philadelphie, 1 svazek hladké petrželky, trochu kmínu
Postup: Troubu vyhřejeme na 180 °C. Kuskus uvaříme podle návodu. Z rajčat odkrojíme pokličky a vydlabeme. Kuskus, kostky mrkve, rozinky a 1 lžíci citronové šťávy spojíme s Philadelphií. Opatrně vmícháme nasekanou petrželku, osolíme, opepříme, okmínujeme.Směsí naplníme rajčata, přiklopíme a pečeme v lehce vymaštěné formě cca 15 minut. Hotová rajčata pokapeme zbytkem citronové šťávy a podáváme.
Zlatou kuřecí roládu můžete podávat teplou i studenou
Suroviny: Zlaté kuře (celé), kostelecké párky, pražská šunka - plátky, anglická slanina - plátky, sýr Madeland - plátky, baby rajčata, zelený hrášek (sterilizovaný), kapie zelená, máslo, čerstvá bazalka, mouka 100 g, Penam párty chléb nebo slunečnicový chléb, bílé víno.  Koření: bílý pepř, červená paprika, kmín, sůl
Kuře očistíme a vykostíme, dáváme při tom pozor na potrhání kůže. Vytvoříme plát a rozřízneme stehna a prsní sval. Osolíme a malinko opepříme. Jemně rozklepeme – nejlépe přes igelit paličkou. Na rozklepané maso vrstvíme po celé délce plátky sýra, šunku, párky, kapii krájenou na dlouhá vlákna, hrášek a baby rajčátka. Maso zahneme na koncích dovnitř a zarolujeme do válce.Roládu podvlíkneme a provázkem uvazujeme pevně kolem celé délky. Do pekáčku rozložíme po dně slaninu, nakrájenou na plátky, zastříkneme bílým vínem a zbytek rajčat poklademe na slaninu. Roládu položíme na připravený základ, přidáme čerstvou bazalku, máslo a pečeme za stálého obracení asi po 5 min. při 180 °C cca 20 min. Poté zapneme gril a roládu grilujeme ze všech stran.Roládu vyjmeme a zbytek šťávy vyrestujeme na tuk. Až se tuk oddělí od směsi, zasypeme moukou, orestujeme a podlijeme bílým vínem. Zbytek zalijeme studenou vodou a vaříme až do zhoustnutí. Šťávu scedíme a dochutíme solí a pepřem. Roládu můžeme podávat teplou nebo ji necháme v lednici vychladnout a rozkrájenou na plátky ji podáváme jako sendvič na chlebu.
Osvěžující limetky
Suroviny: dužina z 8 limetek, 3 ks kiwi, 50 g moučkového cukru, 2 ks Jihočeského Cottage bez příchuti, lístky máty na ozdobu
Postup: Limetky omyjte a kiwi oloupejte. Cottage dejte do sítka a propláchněte studenou vodu, aby zůstaly jen kuličky sýra. Vršek limetek seřízněte tak, abyste se dostali na dužinu. Tu vydlabejte a vzniklý pohárek ještě jednou omyjte a dejte do lednice vychladit. Dužinu zbavte tvrdých blan a nakrájejte ji na kousky. Přidejte kuličky Cottage, oslaďte cukrem, lehce promíchejte a dejte na chvíli vychladit. Směs servírujte v pohárku z limetky, ozdobte kouskem kiwi a lístečky máty.
Burgundská šunka v porto melounu
Suroviny: Burgundská šunka Maso Planá 1/2 kg, žlutý meloun, fíky 4 ks, bílé víno polosuché Chardonnay, Del Porto bílé likérové víno, hnědý cukr. Koření: skořice mletá, bílý pepřZdobení: skořice celá, fisalis, granátové jablko, máta
Burgundskou šunku nakrájíme na tenké plátky. Vyskládáme na plochou misku a posypeme špetkou pepře. Zalijeme portem a necháme 10 h odležet. Žlutý meloun očistíme a vyjmeme pecky, rozkrojíme na 6-8 dílků, dle velikosti. Vložíme do misky, zasypeme mletou skořicí a pokropíme bílým vínem Chardonnay. Meloun zasypeme hnědým cukrem a na rozpáleném grilu necháme zkaramelizovat ze všech stran.Meloun aranžujeme do růžice nebo do řady na talíř a podlijeme portským vínem, mezi díly melounu naskládáme odleželou šunku a ozdobíme zrníčky granátového jablka, kousky celé skořice, snítkou máty, bobulí fisalis a rozkrojeným fíkem. Podáváme s Rosickým máslovým toustovým chlebem opečeným s máslem a se sklenkou dobrého vychlazeného Porta. Vhodné i jako předkrm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám