Hlavní obsah

Vysoká hladina cukru způsobuje předčasné stárnutí obličeje

Leiden

Na stárnutí, předčasné vrásky, kruhy pod očima, popraskané žilky či povadlou pleť v obličeji má vliv celá řada faktorů. Podle nizozemských lékařů svou roli hraje i hladina krevních cukrů. Čím vyšší tuto hladinu žena má, tím rychleji její obličej stárne.

Foto: Profimedia.cz

Lidé s nízkou hladinou cukru vypadají mladší, než ve skutečnosti jsou.

Článek

Vědci z Univerzity v Leidenu měřili hladinu krevní glukózy několika stovkám osob. Jiné jedince pak požádali, aby se pokusili určit věk na cukr testovaných pacientů. A výsledky jasně naznačují, že osoby s hladinou cukru vyšší, než je průměrná doporučovaná a pro zdraví vhodná hodnota, byly považovány za starší. Tedy vypadaly starší.

Z analýzy výsledků je jasné, že každý milimol cukru v krvi navíc – u zdravých jedinců se hladina glukózy pohybuje mezi pěti a šesti milimoly na litr krve – přidává člověku ve výrazu obličeje o pět měsíců navíc, než je jeho biologický věk.

Lidé s nízkou hladinou cukru naopak vypadají v průměru o rok mladší a dokonce o rok a půl než diabetici.

„Čím vyšší hladinu cukru lidé měli, tím vypadali starší ve srovnání se svým biologickým věkem. Diabetici vypadali ještě starší a jejich hladina cukru byla také nejvyšší,“ tvrdí doktor David Gunn, jenž studii vedl.

„Tyto výsledky jen znova dokazují, jak důležité je omezování hladiny krevní glukózy pro celkové zdraví a pocit pohody,“ tvrdí doktorka Diana van Heemstová z Leiden University, jež na výzkumu spolupracovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám