Hlavní obsah

Bizarní lékařské postupy minulosti

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařské postupy se mění každým dnem. Co je dnes horká novinka, může být za týden zakázáno jako zdraví škodlivé a naopak. Některé druhy léčby v historii byly ale tak kontroverzní, že udivují ještě dnes. Napili byste se například radioaktivní vody? A co kapky na kašel s kokainem? Čtěte dál a dozvíte se, co ještě vám mohl takový ranhojič předepsat.

Foto: Profimedia.cz

Lékařské postupy se mění každým dnem.

Článek

Radioaktivní voda pro lepší život

Předtím, než lidé znali zdravotní rizika spojená s radiací, i když se dnes stále používá při léčbě rakoviny, přidávalo se rádium do vody. Takový produkt byl nazván „Pramenem mládí“, podotýkáme, že to bylo v době, kdy se tvrdilo, že je kouření prospěšné.

Výrobci slibovali blíže nedefinovanou jiskru života v každém radioaktivním přípravku. A bylo jedno, zda se jednalo o radioaktivní zubní pastu, vodu nebo dokonce čípky. Nesmíme zapomínat, že se bavíme o volném prodeji extrémně nebezpečných látek, které slibovaly vitalitu, mládí a některé i potenci – v případě, že to přežijete.

Pijavice odsají všechny neduhy

Je pravda, že pijavice používá i moderní věda, ale už to není tak, že byste přišli k lékaři s bolením v krku a on na vás připlácl dva macaté kousky. Podle serveru Liverse spoléhali ranhojiči na přírodní odsátí krve a domnívali se, že tím spraví téměř všechny pacientovy neduhy.

I když to zní barbarsky, pijavice mají i dnes skutečné zdravotní zásluhy. Hojně se používají například u některých druhů rekonstrukční chirurgie, kde zabraňují srážení krve. Mají totiž ve slinách velmi účinnou látku hirudin, která váže krevní protein trombin a zabraňuje srážení krve.

Pouštění žilou – dělalo se i preventivně

Pouštění žilou bylo známé jak ve starověkém Řecku, tak i Egyptě a Mezopotámii. Tenkrát se věřilo, že se musí upustit trochu krve, aby se vyrovnalo tělesné rozpoložení, které bylo považováno za určující faktor lidského zdraví. Později se tato praxe přenesla i do Evropy, kde krev už neodebírali lékaři, ale holiči, baňkaři a podomní pouštěči žilou.

"Jestliže krev černá a hustá jest, tedy má se nechati běžet, dokud slabší a řidší neteče", znělo psané pravidlo v našich zemích. S krví měly údajně odtékat z těla i škodlivé látky. Pouštění žilou se ale neprovádělo jen jako lék, ale patřilo i mezi preventivní opatření. Lidé si nechávali pravidelně alespoň jednou ročně upustit nějakou tu krev, aby předešli nejrůznějším nemocem.

Kokain – konečný lék

Dnes je to k neuvěření, ale podle serveru Liverse nejrůznější léčebné přípravky minulého století obsahovaly kokain. Takzvaný konečný lék proti bolesti se užíval převážně na bolesti hlavy a deprese. Obsahovaly ho také dětské kapky proti kašli, ale ty jeden čas obsahovaly i heroin. Kokain byl oblíbený zejména proto, že “obrátil všechny špatné pocity na ty dobré“. To bylo samozřejmě před tím, než se stal nelegálním.

Vědci časem přišli na to, že se lidé po kokainu sice cítí opravdu dobře, ale z dlouhodobého hlediska převažují negativní účinky nad těmi krátkodobě pozitivními. Sám Freud ho rád užíval, což by vysvětlovalo jeho živé sny, a neviděl žádný důvod, proč by ho jeho pacienti měli přestat brát.

Pirátská dřevěná noha

Snad si ani nelze představit pirátskou loď bez nějakého toho kulhavého námořníka s dřevěnou nohou. Přijít v té době o nohu nebylo ani zdaleka tak těžké, jako ji nahradit a jediným východiskem byla právě noha z hrubě opracovaného dřeva (popřípadě se urazila noha od stolu). Ta se vzpřímeně namontovala na pahýl a pacient mohl zase tak nějak chodit. Chtělo to chvíli cviku a většina lidí se ještě podpírala hůlkou nebo berlí, ale fungovalo to.

Dnes už samozřejmě existují lepší náhrady končetin než dřevo. V současnosti je možné s protézami i sportovat a vcelku normálně se pohybovat, bez kulhání a pohupování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám