Hlavní obsah

Zrzky a zubaři spolu zkrátka nevycházejí

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Pokud jste přírodní zrzka s genem MC1R a máte panickou hrůzu ze zubaře, tak si z toho nic nedělejte, podle článku v časopise Journal of American Dental Association je to naprosto normální. Nová studie naznačuje, že rusovlásky zažívají v zubních ordinacích daleko větší pocit úzkosti než kupříkladu blondýnky.

Foto: Profimedia.cz

Je možné, tvrdí vědci, že rusovlásky s genem MC1R bývají rezistentní vůči určitým lékům proti bolesti.

Článek

Studie ukazuje, že lidé s konkrétním genem MC1R, který se často vyskytuje u zrzek, mají tendenci ke zvýšené úzkosti v zubních ordinacích.

Autoři studie zkoumali 144 lidí. Z toho 67 přírodních zrzek a 77 tmavovlásek. Účastnice průzkumu odpovídaly na otázky týkající se jakékoli obavy nebo úzkosti spojené s dentální návštěvou. Dále jim výzkumníci vzali vzorky krve, které později testovali na specifické genové varianty běžné u lidí se zrzavými vlasy. Lidé s genem MC1R se více než 2x častěji vyhýbali zubnímu lékaři ze strachu a úzkosti, než lidé bez tohoto genu.

Je možné, tvrdí vědci, že rusovlásky s genem MC1R bývají rezistentní vůči určitým lékům proti bolesti. To by mohlo vysvětlovat, proč jsou náchylnější k návštěvám u zubaře, než většina ostatních lidí a proč jdou do čekárny s větším strachem.

Bez ohledu na barvu vlasů měl ze zubaře strach snad každý. Pokud už je to dlouho, co jste navštívili zubní ordinaci, tak můžete být celkem příjemně překvapeni. "Zákroky u zubaře již nebolí," uklidňuje Kimberly A. Harmsová, spotřebitelský poradce pro American Dental Association. „Anestézie je mnohem účinnější, než dříve,“ tvrdí. „Pacienti už nemají zkušenosti s bolestí, která byla dříve ve stomatologické péči běžná.“

Zde jsou některé způsoby, jak zmírnit pocit úzkosti ze zubní ordinace
"Pokud jste ranní ptáče, tak běžte hned ráno. Jestliže dlouho ponocujete, tak spíše později odpoledne,“ radí Dr. Harmsová. Budete mít lepší náladu a rozpoložení.
Udělejte si seznam toho, co vám na zubaři vadí. Ať už je to strach z bolestivého zákroku, nebo pocit ztráty kontroly a promluvte si o tom se svým zubním lékařem. "Nejdůležitější věc, kterou můžete udělat, je právě komunikovat, a to hned od začátku," říká Dr. Harmsová. "Mnoho lidí přijde s úzkostí a obavami," říká, "ale my to chápeme."
Dr. Harmsová navrhuje také domluvit si se zubařem určité signály. V případě, že cítíte bolest, tak třeba zvedněte ruku mezi vás a lékaře.
Američtí zubaři v dnešních dnech nabízejí nejrůznější high-tech vymoženosti, aby vám pobyt v ordinaci co nejvíce usnadnili. Sluchátka s MP3 patří mezi samozřejmost, ty lepší mají dokonce i jakési brýle na přehrávání filmů, které rozptylují pacienty. Dr. Harmsová radí používat tyto technologie. U nás v České republice si budete muset přinést sluchátka vlastní a pak je tu ještě otázka, zda vám je zubař vůbec dovolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám