Hlavní obsah

Chřipku je nejlepší odehnat prevencí

Novinky, zun

Takové podzimní počasí, jaké nyní panuje, jsme již dlouho nezažili. Venku je tma, zima a nedá se dýchat. Lékaři už upozorňují na respirační onemocnění a varují před chřipkami. Je pravda, že pokud máme zvýšenou teplotu, jsme unavení a celkově oslabení, hned nás napadne, že jsme právě touto nemocí napadeni.

Foto: Profimedia.cz

Prevence je v boji proti chřipce velmi důležitá.

Článek

Chřipka je záludné onemocnění, na které v Česku ročně zemře až 2000 lidí. I proto bychom tuto nemoc neměli zanedbávat.

Přímo na léčbu chřipky existují některé léky na předpis – takzvaná antivirotika - které působí proti virům tím, že brání jejich dalšímu rozmnožování v organismu. Tyto léky jsou ovšem dost drahé a navíc nejsou ani vždy dostatečně účinné. Příčinou je totiž neuvěřitelná schopnost mikroskopických virů zmutovat, tím „obelhat“ imunitní složky organismu a dál se v něm množit. Mezi ohrožené skupiny patříme všichni, nejvíce chronicky nemocní, senioři a další osoby s oslabenou imunitou.

Dlouhodobé statistiky ukazují, že virem chřipky se každoročně nakazí 33 % obyvatel, z nichž 26 % skutečně chřipkou onemocní. Jedním z možných preventivních opatření je včasné očkování proti chřipce.

Foto: Bradley C. Bower, Reuters

Každopádně je namístě včas – pokud možno ještě před propuknutím chřipkové nákazy – podpořit všeobecnou imunitu organismu. Měli bychom zvýšit přísun vitamínů, nejlépe v podobě čerstvé zeleniny a ovoce. Příznivě působí také probiotické přípravky obsahující laktobacily a další mikroorganismy.

Velmi účinným pomocníkem při posilování oslabené imunity před podzimními chorobami pak jsou enzymy, které obsahují např. Wobenzym, Apo-Curenzym či ProfiZYM. Některé enzymy v našem těle totiž pomáhají zajišťovat rovnováhu a fungování imunity a obdobnými enzymy podávanými zvenčí účinně podpoříme svůj obranný systém.

Foto: Profimedia.cz

Barevná zelenina a ovoce nejen osvěží letní jídelníček, ale také prospěje našemu zdraví, a to v mnoha ohledech.

Základem všeho je zkrátka co nejlepší vyzbrojení imunity, abychom chřipku pokud možno vůbec nedostali. A když už nás virus napadne, abychom se s ním co nejrychleji vypořádali.

Foto: Profimedia.cz

nemocný muž

Jestliže jste chřipku už dostali, klid v posteli a důsledná léčba vám zaručeně uleví. Základem je snížení teploty a bolesti, proto se doporučují přípravky s paracetamolem či kyselinou acetylsalicylovou. Většinou jsou volně prodejné. Pokud se během nemoci objeví zánět dolních cest dýchacích (průdušnice, průdušek), je vhodné užívat léky na kašel. Usnadní vykašlávání nebo kašel ztlumí.

Reklama

Související články

Nejčastější mýty a polopravdy o nachlazení

Podzim je jednak obdobím, kdy se příroda halí do úžasných barev, ale zároveň časem, kdy většinu z nás trápí nepříjemné nachlazení či nejrůznější virózy. Někdo...

Výběr článků

Načítám