Hlavní obsah

Chcete ovlivnit své štěstí? Máme pro vás pár tipů

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Někteří vědci se shodují, že štěstí je do značné míry předurčeno genetikou, zdravím a dalšími faktory, především těmi mimo naši kontrolu. Nedávný výzkum ale dokazuje, že se lidé skutečně mohou postarat o své vlastní štěstí a prostřednictvím některých postupů ho posílit. Nebavíme se o štěstí v kartách, nebo ve sportce, ale o vnitřním pocitu štěstí, který nás každý den pohání dál.

Foto: Profimedia.cz

I přes zjištění, že štěstí je částečně geneticky podmíněné, můžeme konstatovat, že je stále ještě velká část pocitu štěstí, kterou můžeme vlastními silami ovlivnit.

Článek

Psycholožka Sonja Lyubomirská z Kalifornské university Riverside spolu s kolegy přezkoumala 51 studií, které se zabývaly pocitem štěstí prostřednictvím různých druhů pozitivního myšlení. Podle serveru Live Science došla nakonec k závěru, že existuje několik metod, jak se cítit šťastněji.

Vědci nakonec přišli na pět věcí, které vám mohou dopomoci ke štěstí:

Buďte vděční

Někteří účastníci studie byli požádáni, aby napsali dopisy vděčnosti lidem, kteří jim nějakým způsobem pomohli. U lidí, kteří si z psaní dopisů udělali zvyk, se zjistilo, že se cítí mnohem lépe, a to dlouhodobě. Co však vědce překvapilo, je fakt, že k pocitu štěstí není nutné dopis doručit.

Optimismem k radosti

Další postup, který prý pomáhá, je optimistické myšlení. Účastníci studie dostali za úkol představit si ideální budoucnost - například život s milujícím partnerem, nebo získání vysněného zaměstnání. Na toto téma měli posléze nakreslit obrázky s popisky a ty si dávat do deníku. Po pár týdnech tito lidé skutečně hlásili zvýšený pocit štěstí a pohody.

Počítejte si důvody ke štěstí

Ve studiích se dále zjistilo, že je dobré si každý týden napsat alespoň tři věci, které vám udělaly radost. Stačí maličkosti, třeba, že vám málem ujel autobus do práce, ale na poslední chvíli počkal, nebo kamarád, který vás potěšil milým slovem. Zkrátka jde o to všímat si dobrého kolem nás a uvědomovat si to. Lidé, kteří to dělají, jsou podle Lyubomirské daleko šťastnější než ti, kteří vidí jen to špatné.

Používejte své silné stránky

V další studii byli lidé požádáni, aby se zaměřili na své největší přednosti a ty se pokusili využít novými způsoby. Kupříkladu někdo, kdo si o sobě myslí, že má dobrý smysl pro humor, by se měl pokusit rozesmát smutného přítele, nebo svým humorem oživit poradu v práci. I tento způsob zvyšování duševní pohody prý funguje.

Projevte laskavost

Ukazuje se, že pomáhat druhým i sobě pomáhá. Lidé, kteří věnují svůj čas nebo peníze například na charitu, vykazují nezanedbatelný nárůst pocitu štěstí. "I přes zjištění, že štěstí je částečně geneticky podmíněné, můžeme konstatovat, že je stále ještě velká část pocitu štěstí, kterou můžeme vlastními silami ovlivnit,“ sdělila na závěr své studie Lyubomirská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám