Hlavní obsah

Operace očních víček omladí a zlepší periferní vidění

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úprava očních víček není jen estetický zákrok, ale i léčebný. Každým rokem roste počet lidí, jimž byl zákrok doporučen očními lékaři. Vady očních víček mohou způsobovat únavu, bolesti očí nebo hlavy, slzení či zhoršování vidění. Operace očních víček mohou všechny tyto problémy odstranit.

Foto: Profimedia.cz

Pacientka by měla před operací povislých horních víček zvážit důvody, proč chce operaci podstoupit.

Článek

Oční víčka jsou téměř nepřetržitě v pohybu, proto také v této oblasti nastávají první viditelné projevy stárnutí pleti. S přibývajícím věkem kůže pozbývá pružnosti a konkrétně na víčkách vznikají kožní nadbytky.

Výskyt tukových váčků kolem očí ale také může signalizovat nějakou nemoc, jako je onemocnění ledvin či alergie. Mezi faktory, které provázejí vznik tukových váčků či kožních nadbytků, patří také typ kůže, životní styl a životospráva.

„Kromě povolené kůže kolem očí se někdy redukuje i volný sval kolem oka, který bývá v nadbytku. Zejména se redukují tukové váčky, které bývají zvětšené a vytvářejí bouličky na vnitřním koutku, nebo nad celým horním víčkem,“ upozorňuje na nejčastější zákroky  MUDr. Karel Urban z kliniky plastické chirurgie Esthé.

V každém případě vady na očních víčkách nejen přidávají na věku, kdy lidé působí starší než ve skutečnosti jsou, ale také zhoršují periferní vidění a mohou ovlivnit i tzv. oční komfort (pálení, řezání v oku, slzení, pocit cizího tělesa v oku, rozmazané vidění apod.)

Kdy je nejvhodnější věk pro operaci

Častěji se operují horní víčka, avšak nezřídka pacienti žádají o operaci víček obou, dolních i horních. Vhodný věk je obtížné stanovit, nicméně lékaři provádějí zákroky především u pacientů v pozdějším věku, naprosto výjimečně u osob mladších třiceti let.

Když se člověk pro operaci rozhodne, měl by vše nejprve zkonzultovat s odborníkem. Lékaře budou zajímat důvody, které klienta vedou k operaci a co od ní očekává. Na základě všech informací pak doporučí klientovi způsob úpravy. Pokud s tím klient souhlasí, lékař ho následně seznámí s přesným postupem operace. Lidé by se neměli bát na cokoliv zeptat.

Plastika víček se totiž provádí při lokální anestezii (místním umrtvení), někdy i v narkóze (celkovém umrtvení). Pacient si musí být vědom, že se jedná o operaci, a ne o běžný kosmetický zákrok.

Plastická operace horních očních víček trvá jen 45 minutVideo: Novinky

Jak probíhá operace očních víček

Před operací se asi tři týdny nesmějí užívat léky s kyselinou acetylsalicylovou, jako jsou acylpyrin, aspirin nebo anopyrin. Den před operací se pacient nesmí mazat žádným očním krémem. Lékaři také doporučují si s sebou na operaci přinést tmavé brýle.

Při operaci se odstraňuje nadbytečná kůže a tukové váčky. U dolních víček se používá lokálního znecitlivění, protože lékař potřebuje spolupracovat s operovaným. Celkové znecitlivění se používá po dohodě s lékařem a anesteziologem v případě, že by lokální anestezie nebyla vhodná. Krátké narkózy se využívá při operacích laserem.

Plastická operace trvá asi 45 minut, pacient za ni zaplatí v průměru deset tisíc korun. Po operaci se často vyskytují krevní podlitiny a otoky, jež zmizí asi do týdne, po 1 týdnu po operaci je možné líčení, do společnosti se doporučuje jít nejdříve za 5-7 dní a s tmavými brýlemi. Stehy se vyjímají 4. - 5. den po operaci a v prvních několika pooperačních dnech se doporučuje spát na zádech, aby nedošlo k jednostrannému otoku operovaných víček. Výsledek operace je znatelný po měsíci až půl roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám