Hlavní obsah

Nejčetnější nádory Čechů, kterým lze předejít

Právo, Petr Veselý

Hloupost a neznalost. Jinak se nedají nazvat hlavní důvody toho, proč se pohybujeme na špici světových statistik, pokud jde o výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku v přepočtu na počet obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Stručně řečeno, rakovina tlustého střeva a konečníku je jednou z nemocí, jejíž vznik i zachycení máte ve svých rukou.

Článek

Někteří odborníci se mnou možná nebudou souhlasit. V odborných kruzích není tajemstvím, že lidé z ČR mají k této chorobě z ne zcela jasných důvodů větší genetickou dispozici. Ale i u takové dispozice záleží na tom, jestli ji budu maximálně brzdit, nebo naopak rozvíjet.

Voňavá rakovinka

„Dáš si jednu rakovinku,“ žertovali jsme u stánků s pečenými buřty a klobásami, které stojí na Václavském náměstí v Praze. Nádherně to kolem nich voní, takže člověk většinou neodolá a buřtík s hořčicí si s chutí dá. Jeden buřtík nebo klobása ale nepředstavovaly prakticky žádné riziko. A to platí dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Podstatně jiné je to v případě, kdy člověk konzumuje tučná masa pravidelně. Přemíra živočišných i přepálených tuků bývá jedním z hlavních rizikových faktorů zmíněné choroby. Zvlášť když je lidé vydatně zapíjejí značným množstvím alkoholu. Navíc jedí málo vlákniny, tedy ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.

Do nebe volající hloupost to bývá u lidí, jejichž rodiče prodělali rakovinu a zejména karcinom tlustého střeva nebo konečníku. Vysoké riziko rakoviny hrozí také lidem s uvedenými stravovacími zvyklostmi, kteří kouří a mají mnoho nadbytečných kil.

Zoufale málo vlákniny

Konzumace vlákniny je u nás neuvěřitelně nízká. Téměř osmdesát procent Čechů nejí ani polovinu doporučené dávky, která už tak představuje dost měkkou normu. Je to proto, že pro spoustu z nás zůstává nejoblíbenější zeleninou sekaná.

Foto: Profimedia.cz

Potěšující se zdá být to, že se v populaci začínají měnit stravovací zvyklosti. Postupný příklon ke středomořskému typu stravování (hodně ryb, plodů moře a lehkých bílých mas, dostatek ovoce i zeleniny, používání olivového oleje atd.) začíná být patrný zejména u mladé generace s vyšším vzděláním.

Máte šanci zachytit ji včas

Na rakovině tlustého střeva a konečníku je dobré to, že se obvykle vyvíjí pomalu. To znamená řadu měsíců nebo spíš let. Na sliznici střev, zejména na útvarech, které na ní vzniknou, tzv. polypech, vznikne nejprve riziková prekancerózní tkáň. Postižená sliznice má sklon lehce krvácet. A tuto krev umí zachytit test na okultní (tedy skryté) krvácení.

Foto: Profimedia.cz

Pohyb spolu s vlákninou zlepšuje činnost střev i jejich stav.

Existuje řada testů. U toho klasického nanášeli lidé do políček vzorky z různých míst stolice. Dělali to tak tři dny. Tento poněkud těžkopádný test částečně nahradily moderní, velice citlivé, domácí chromatografické testy. Dají se koupit v lékárně, stojí 60 až 200 Kč a jsou jednoduché. Stačí u nich jedna zkouška. Přesto mají nižší procento chyb.

Pokud vám ukážou pozitivní výsledek, tedy krev ve stolici, neznamená to nutně rakovinu. Ale určitě musíte okamžitě zajít k lékaři a postoupit další vyšetření. Ta chorobu jasně potvrdí, nebo vyvrátí.

Stručně řečeno, rakovina tlustého střeva a konečníku je jednou z nemocí, jejíž vznik i zachycení máte ve svých rukou. Což se nedá říct o každé chorobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám