Hlavní obsah

Alkohol ničí ženský mozek mnohem víc než ten mužský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že alkohol poškozuje mozek, je známá věc, ale jestli si myslíte, že rovnoprávnost platí i v pití, tak jste na omylu. Pokud se příslušnice něžného pohlaví rády napijí, měly by si dát dobrý pozor – alkohol jim totiž ničí mozek daleko rychleji než mužům.

Foto: Profimedia.cz

Po čtyřech letech nadměrné konzumace alkoholu ženy přijdou o 50 % serotoninem řízených mozkových funkcí.

Článek

„Negativní vliv alkoholu na mozek se projeví mnohem výrazněji a rychleji u žen než u mužů,“ tvrdí doktorka Kristina Berglundová z Univerzity v Gothenburgu. U žen totiž dochází k degradaci mozkové kůry třikrát rychleji a poškozena je především část mozku řídící náladu, impulsivní chování a spánek.

Po čtyřech letech nadměrné konzumace alkoholu ženy přijdou o 50 % serotoninem řízených mozkových funkcí, zatímco u mužů k tomu samému dojde po dvanácti letech nadměrné konzumace alkoholu.

Alkoholičky jsou velmi často postihovány depresemi a úzkostmi. A právě to souvisí s úbytkem serotoninu, mozkového přenašeče, jehož nedostatek vyvolává deprese a úzkosti. Podle studie alkohol ženám serotonin z mozku doslova vymývá.

„Nepřekvapilo nás, že alkohol ovlivňuje negativně funkce řízené serotoninem, ale byli jsme překvapeni, jak jsou k těmto poškozením náchylné ženy,“ dodala Berglundová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám