Hlavní obsah

Máte zimní chmury? Posviťte si do ucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S tím, jak se dny zkracují a je déle tma, jímá mnohé zimní splín. Pokud se vám to také stane, nejlepší věcí, kterou můžete udělat, je odjet do teplých krajin. Pokud na exotickou dovolenou nemáte, nezoufejte, podle posledních objevů stačí, když si prý posvítíte do zvukovodu.

Foto: Profimedia.cz

Světlo vedené uchem do mozku může být lékem na zimní deprese.

Článek

Zima s sebou přináší případy sezónní afektivní poruchy (S.A.D.). Pacienti trpí depresemi, které se vracejí v jednom ročním období, nejčastěji právě v zimě. Příznaky mohou být od mírných až po těžké deprese, letargii či nespavost. Může za to úbytek denního světla. To je totiž zapotřebí k tomu, aby mozek mohl spustit serotonin (hormon dobré nálady). S.A.D. se proto léčí hlavně fototerapií, tedy světlem.

Nyní ale lze využít světla jako prevence už při prvních chmurách. Zjistili to vědci z univerzity v Oulu ve Finsku a informoval o tom server Daily Mail. Ti ve dvou klinických studiích zjistili, že klíčem je pečlivě zacílené světlo. Při svých pokusech používali Valkee - iPod, který má místo sluchátek dvě světýlka, která září do zvukovodu.

Finští vědci zjistili, že 92 procent pacientů se do měsíce zbavilo S.A.D. Svítili si přístrojem do uší 8 - 12 minut denně.

Citlivý mozek

"Už dříve jsme tvrdili, že lidský mozek je citlivý na světlo," říká Juuso Nissilä, vedoucí vědecký pracovník a spoluzakladatel Valkee. "Dvě klinické studie teď ukázaly, že jasné světlo, směrované přes zvukovod do fotocitlivé oblasti mozku účinně bojuje se sezónní afektivní poruchou."

Výsledky byly prezentovány na Mezinárodním fóru pro nálady a úzkostné poruchy v Budapešti.

iPod, který vyzařuje světlo

Valkee se prodává od srpna 2010 a je klasifikován jako zdravotnický prostředek v nařízeních EU. Pokusy s obyčejnou baterkou podle vědců úspěšné nejspíš nebudou, ta vyzařuje totiž příliš žluté světlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám