Hlavní obsah

Peritoneální dialýza – šance na lepší život bez ledvin

O nemocných ledvinách většinou nevíte, dokud už není příliš pozdě. Podle lékařů přibližně 40 % nemocných navštíví ordinaci až s akutním selháním ledvin. Potom jim zbydou jen dvě možnosti: transplantace nebo dialýza.

Foto: Profimedia.cz

V České republice se dialýzou léčí přibližně 6000 obyvatel.

Článek

Cukrovka, vysoký krevní tlak, polycystická choroba, ale i chronické záněty. To jsou nejčastější příčiny selhání ledvin, které je trvalé a nelze ho vyléčit. Podle odhadů trpí některou formou onemocnění ledvin každý desátý člověk.

V České republice se dialýzou léčí přibližně 6000 obyvatel. Existují dvě základní metody dialýzy – hemodialýza a peritoneální dialýza. Velká většina pacientů je léčena hemodialýzou (92 %) a jen malá část, přibližně 8 %, se léčí pomocí peritoneální dialýzy.

Dialýza v pohodlí domova

Pod pojmem selhání ledvin si většina lidí představí konec aktivního života. Ale nemusí tomu tak být vždy. Na rozdíl od rozšířenější hemodialýzy, kdy pacient 3x týdně na 4 až 5 hodin dojíždí do dialyzačního centra, je možné zvolit léčbu pomocí peritoneální dialýzy. Díky ní si může nemocný sám, nebo za pomoci svých blízkých provádět dialýzu doma a nemusí neustále dojíždět na čištění krve.

Peritoneální dialýza funguje na jednoduchém principu výměny látek mezi krví a dialyzačním roztokem. Jakmile se dialyzační roztok do břišní dutiny napustí, začnou mezi krví v kapilárách peritonea a dialyzačním roztokem přestupovat odpadní látky, které se poté i s roztokem odstraní.

Potřebujete jen hadičky, vaky a gravitaci 

Existují dva typy peritoneální dialýzy. První a uživatelsky jednodušší je kontinuální ambulantní peritoneální dialýza. Tato varianta nevyžaduje žádný přístroj, jen hadičky, vaky a gravitaci. V praxi to znamená, že se pacientům zavede do břišní dutiny tenká hadička (katétr), která prostupuje přes břišní stěnu, a díky ní se do břišní dutiny napouští dialyzační roztok a pak se jí zase vypouští.

Foto: Profimedia.cz

Ledviny jsou čističkou těla.

Vak s dialyzačním roztokem se pověsí nad úroveň pacientova břicha a tím se roztok napustí do břišní dutiny, kde zůstává 4-6 hodin. Během této doby se čistí krev a zplodiny metabolismu spolu s vodou přecházejí do dialyzačního roztoku. Po skončení dialýzy si pacient roztok vypustí a napustí si nový. Jedna výměna trvá i s přípravou zhruba 30 minut. Po dobu, kdy má pacient roztok v břišní dutině je odpojený od hadiček a může pokračovat v běžném životě, včetně práce a sportu. Výměna tekutiny se provádí 4x denně.

Výměny se uskutečňují ráno, v poledne, odpoledne a večer. Dělají se doma v prostoru k tomu určeném, postačí například čistý stolek. Někteří pacienti si roztok vyměňují i v zaměstnání.

Krev se čistí ve spánku

Druhou možností peritoneální dialýzy je automatizovaná peritoneální dialýza. Na tu je sice zapotřebí jednoduchý přístroj, ale zase se provádí jen v noci, když pacient spí. Dialýza obvykle trvá po dobu osmi hodin, za tu dobu se roztok několikrát podle potřeby vymění. Ráno se všechen vypustí.

Peritoneální dialýza

Používá se více než 30 let.

Ve světě se pomocí ní léčí 203 000 pacientů.

V České republice se používá od roku 1978.

Výrazný rozvoj zaznamenala léčba v 90. letech minulého století, kdy se začaly používat moderní roztoky ve vacích a zdokonalené pomůcky.

V současnosti se touto metodou u nás léčí asi 8 % pacientů s chronickým selháním ledvin.

Metoda je dostupná na 90 % hemodialyzačních středisek. Pro srovnání − v roce 1994 se takto léčila jen 4 % pacientů.

Pacienti s peritoneální dialýzou jsou díky domácí léčbě schopni chodit do zaměstnání, studovat, aktivně trávit volný čas a dokonce cestovat. Domácí léčba je vhodná také pro méně mobilní a starší pacienty, pro které by častý transport na hemodialýzu do nemocnice znamenal přílišnou zátěž.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám