Tým složený z italských, španělských a srbských vědců zakládá svá tvrzení na výsledcích studie, o níž informoval server Medical Expres.

Vědci laboratorním potkanům při pokusu aplikovali do žaludku určité množství alkoholu (lihu) a posléze pozorovali, jaké konkrétní změny alkohol v žaludku provádí. U těch jedinců, kteří před aplikací alkoholu dostali ještě jahodovou drť, vědci zjistili po určitém časovém období mnohem menší poškození na sliznici žaludku způsobené právě podaným alkoholem.

"Pozitivní účinky jahod jsou spojovány nejen s jejich antioxidačními účinky a vysokým obsahem fenolických sloučenin, ale i s faktem, že aktivují v těle enzymy, které následně spouštějí antioxidační ochranu celého těla," uvedla Sara Tulipaniová, výzkumná pracovnice z Univerzity v Barceloně a spoluautorka studie.

Jídelníček bohatý na jahody

Je pravdou, že jahody mohou u mnohých citlivějších jedinců vyvolávat různé alergie, pokud ale k takovým nepatříte, rozhodně jahody na svůj jídelníček zařaďte. Jejich pravidelnou konzumací nejen budete předcházet různým žaludečním potížím, ale můžete i do určité míry zpomalit tvorbu žaludečních vředů.

"Pozitivní účinky jahod nechceme rozhodně předkládat jako fakt, že se můžete více opíjet a mít přitom menší poškození žaludku či jiných orgánů v důsledku alkoholu. Hlavním účelem studie bylo objevování různých molekul v žaludeční membráně, které ve spojitosti s vnějšími vlivy mohou chránit před škodlivými účinky různých látek," vysvětlil Maurizio Battino, koordinátor výzkumu.

Celá studie navazovala na současný výzkum léčby vředů a dalších žaludečních onemocnění, při kterém se odborníci zaměřují právě na zjišťování nových ochranných přípravků a produktů s antioxidačními vlastnostmi. Sloučeniny nalezené v jahodách, které mohou být užitečné nejen před konzumací alkoholu, ale i po ní, tak mohou být jedním z velmi důležitých objevů.