Hlavní obsah

Trhání zubů už nemusí být tak bolestivým zážitkem

Novinky, das

Snad neexistuje člověk, který by se nebál trhání zubů. Stačí ve společnosti otevřít téma trhání zubů moudrosti a hned se člověk dozví několik doslova katastrofálních příběhů. Předejít strachu a obavám může nejnovější trend ve stomatologii tzv. piezochirurgie, se kterou mají výtečnou zkušenost na zubním oddělení v Nemocnici v Hořovicích.

Článek

Zná to asi každý z nás. Pokud zub dlouhodobě bolí a jediným řešením je jeho vytrhnutí, stává se návštěva lékaře naší noční můrou. Obvyklý postup při vytržení zubu se neobejde bez jeho vyviklávání. Násilím se tak proniká do štěrbiny mezi zubem a stěnou zubního lůžka, a to často vede k hrubému pohmoždění celé tkáně.

Zubní lékaři hořovické nemocnice proto přistoupili k mnohem šetrnější metodě, kdy je spojení mezi kostí a zubem přerušeno bez toho, aby došlo k nějakému poškození.

„Piezochirurgie má celou řadu výhod. Rána tolik nekrvácí, kost není poškozená a pro samotného pacienta je celý zákrok méně bolestivý. Jedná se o moderní technologii, díky které můžeme být šetrnější,“ upozorňuje primář zubního oddělení Nemocnice Hořovice Zdeněk Kaiser, který piezochirurgii využívá zhruba jeden rok.

Hořovická nemocnice začala piezochirurgii používat nejdříve jen v případech, kdy zub nešel vytrhnout klasickou cestou, a tak se muselo přistoupit k chirurgickému zákroku. Postupem času se metoda začala využívat i v ostatních vhodných případech.

„Speciálně vyvinuté tvrdokovové nástroje jsou rozkmitány ultrazvukem a nám pak umožňují extrémně šetrnou práci s kostí. Koncové násady přístroje, který se v této metodě používá, dokážou díky určité frekvenci kmitání a rozsahu amplitudy opracovávat pouze kost bez poškození měkkých tkání,“ popsal Zdeněk Kaiser.

Reklama

Související témata:

Související články

Sedm nejhorších potravin pro vaše zuby

Zuby dorostou bohužel jen jedinkrát v životě, a pokud se o ně nestaráme, budeme si muset brzy zvykat na protézu. Kromě preventivních prohlídek, kvality...

Výběr článků

Načítám