Hlavní obsah

Přibývá nemocných s rakovinou krku a hlavy

– Praha

Rakovina krku a hlavy je pátým nejčastějším nádorovým onemocněním na světě. V Česku ji lékaři ročně odhalí zhruba u 1150 pacientů. Kolem 650 nemocných každý rok zemře. Zatímco dřív za onemocněním bylo většinou kouření, pití alkoholu a špatná životospráva, nyní roste podíl nemocných, u nichž nádor vyvolal lidský papillomavir (HPV).

Foto: Profimedia.cz

Za rakovinu krku a hlavy může mnohdy kouření, špatný životní styl a v poslední době i vir HPV.

Článek

"Dříve býval podle typickým pacientem s rakovinou krku a hlavy muž mezi 50 a 60 lety s nižším vzděláním, který hodně kouřil, pravidelně pil alkohol, špatně se stravoval a nejedl ovoce a zeleninu. Kvůli viru HPV nyní nádor mívají stále častěji i mladší lidé, kteří žijí zdravě. Přibývá také nemocných žen," varuje Jan Klozar z kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a motolské fakultní nemocnice.

Rakovinu krku a hlavy může provázet škrábání v krku, dlouhodobý chrapot, bolesti při polykání, krvácení z nosu, zápach z úst. Pacient může mít trvale ucpaný nos i bolesti v uchu. Podle Klozara se na chorobu přijde obvykle až tehdy, když si nemocný nahmatá nějakou bulku. Na léčbě se podílí několik odborníků - onkolog, stomatochirurg, ORL specialista i lékaři z dalších oborů.

S rakovinou krku se potýkal i grafik Miroslav Pechánek. Lékaři ji u něj odhalili před osmi lety. "Za chyby se platí. Nebudu lhát, byl jsem vášnivý kuřák. Začal jsem kouřit ve druhém ročníku na chmelové brigádě a kouřil jsem až do operace. Pak jsem si musel jasně uvědomit, že pokud ještě budu kouřit, je to běh na smrt," řekl Pechánek. Dodal, že v jeho případě hrál roli i alkohol, nedostatek spánku a stres.

V prevenci tohoto onemocnění může hrát i velmi důležitou roli očkování proti rakovině děložního čípku.  Podle Klozara by se plošně neměla očkovat jen děvčata, ale očkování by se mělo zvážit i u chlapců. "Podíl nádorů způsobených lidským papillomavirem roste. Vedle tabáku a alkoholu tak stále větší roli při vzniku nemoci hraje a bude hrát infekce HPV. Nádory mandlí jsou ze 70 procent způsobeny virem. Pozorujeme jakousi epidemii," uvedl Klozar.

Více informací se o tomto onemocnění dozvíte na  www.rakovinahlavyakrku.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám