Hlavní obsah

Většina mužů má o své postavě přehnané iluze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ideální mužský pas by měl mít do 95 centimetrů podle výšky. Rozhodně by neměl přesahovat sto centimetrů, ale podle nových výzkumů v Británii má pětina tamních mužů už pas přes oněch sto centimetrů. A co hůř, muži si většinou myslí, že mají o pět i více centimetrů méně. A podceňují tak obrovská zdravotní rizika, která s břišní obezitou souvisejí.

Foto: Profimedia.cz

Co bych si nedal, vždyť jsem docela hubený...

Článek

Břišní tuk totiž výrazně zvyšuje riziko diabetu typu 2, onemocnění srdce i rakoviny. Tuk uložený v břišní dutině a pod kůží v oblasti břicha je nebezpečnější než jakýkoli jiný tuk. Uvolňuje totiž do těla toxické látky, zánětlivé sloučeniny a souvisí s rozvojem srdečních onemocnění a diabetu.

Měření břišního tuku je přitom mnohem spolehlivějším ukazatelem rizika onemocnění těmito chorobami než celkové BMI, které nemusí spolehlivě vypovídat o množství a distribuci tuku v těle.

„Pokud váš pas přesáhne hranici 95 centimetrů, začněte se sebou něco dělat, pohybovat se a zdravě jíst,“ radí britská dietoložka Tracy Parkerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám