Hlavní obsah

Mytím a sprchováním se lze zbavit nepříjemných pocitů i bolestí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ann Arbor

Rituální obřady omývání včetně náboženského křtu vycházejí z psychologické podstaty člověka. Podle psychologů z Michiganu totiž lidé po umytí rukou mýdlem a teplou vodou či po osprchování odstraňují nejen nečistoty ze svého těla, ale také nečistoty ze své mysli. Mytí má psychologický účinek a lze se jím zbavit nepříjemných pocitů, špatných činů, bolestí či problémů.

Foto: Profimedia.cz

Mytí má psychologický účinek.

Článek

„Mytí je o odstraňování zbytků… lidé se tak mohou zbavit pocitu nemorálnosti, pocitů štěstí i neštěstí či pochybností o svém rozhodnutí. Tělesný vjem odstraňování fyzických nečistot může poskytnout základ pro odstraňování abstraktních mentálních zbytků,“ tvrdí doktor Spike W. S. Lee z University of Michigan.

Umytí a upravení lidé se ale také vnímají jako morálnější a jsou v hodnocení a posuzování amorálních činů druhých přísnější. Bohužel mytí odstraňuje z mysli jakékoli poslední zážitky a pocity. I ty pozitivní.

„Pokud je zážitek pozitivní, pak může odtéct kanálkem ve sprše také,“ tvrdí doktor Lee.

Reklama

Související témata:

Související články

Správné mytí vlasů je malá alchymie

Vlasy si myje každý - pokud je má - a každý také k péči o ně přistupuje jinak. Někdo si je myje denně, jiný obden, další zas jednou za týden. Neexistuje...

Již nemluvňata můžeme učit samostatnosti

Samostatnosti je děti třeba učit již od nemluvněte. Pokud budou rodiče děcku odpírat možnost volby a budou posouvat učení se zodpovědnosti do pozdního,...

Výběr článků

Načítám