Hlavní obsah

Kuřákům hrozí mrtvice už o deset let dříve než nekuřákům

Novinky, bok

O kouření a jeho negativních dopadech na zdraví člověka bylo napsáno již mnohé. Do celé řady negativ se podle posledních průzkumů přidal i fakt, že kuřákům hrozí nejen větší riziko mrtvice, ale také její dřívější projev, a to až o deset let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Patříte-li mezi kuřáky, kteří chtějí přestat, ale stále jste nenašli odvahu nebo dostatek odhodlání, tak právě dřívější výskyt mrtvice může být tím důvodem, který vás konečně přesvědčí.

Celkově podle průzkumů u kuřáků hrozí třikrát vyšší riziko projevu mrtvice než u nekuřáků. Vědci to dokládají číselnými údaji, z kterých vyplývá, že z celkového počtu 950 zkoumaných pacientů s mrtvicí bylo 700 kuřáků a "pouze" 250 nekuřáků.

Ruku v ruce s kouřením se také snižuje věk, kdy k mozkové mrtvici dochází. Zatímco u nekuřáků je to průměrně v 67 letech, u nekuřáků je to o dost dříve, a to už v 58 letech. Jak ale dodávají sami odborníci, tím výčet negativ rozhodně nekončí. U kuřáků se také zdvojnásobuje riziko výskytu z důvodu uvolnění krevní sraženiny a až zčtyřnásobuje výskyt onemocnění způsobený prasknutím cévy.

Až desetinásobné riziko vážné formy mrtvice

Tým z univerzity v kanadské Ottawě rovněž potvrdil, že u kuřáků, u nichž se projevila malá forma (lehká) mrtvice, hrozí až desetinásobně vyšší riziko, že je postihne mrtvice v mnohem vážnějším rozsahu, a to především v případě, že nadále budou kouřit.

Na druhou stranu, pokud přestanou kouřit, sníží se u bývalých kuřáků riziko vzniku cévní mozkové příhody na stejnou hladinu jako u nekuřáků, a to zhruba v rozmezí 18 měsíců až dvou let.

"Výsledky této studie jednoznačně dokazují, jak je důležité širokou veřejnost podporovat v tom, aby co nejvíce lidí přestalo kouřit," uvedl Andrew Pipe, vedoucí výzkumu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám