Hlavní obsah

Mírnější cvičení je pro ženy po 40 účinnější

Příjemnou zprávu přinesli vědci ženám ve středním věku, které se vyhýbají cvičení, při němž by se pořádně zapotily a své pohybové aktivity jen tak lechtají. Podle odborníků si tím prospívají více než dámy, které se pravidelně drilují v posilovně.

Foto: Profimedia.cz

Po čtyřicítce to není třeba s cvičením přehánět. Nepřepínejte se a budete šťastnější.

Článek

Výzkumníci z Penn State University v Pensylvánii  a Technické univerzity v Ankaře pozorovali 255 žen ve věku mezi 40 a 60 roky, které prováděly buď středně, nebo velmi intenzivní cvičení. Přitom požádali ženy, aby si po dobu dvou týdnů zapisovaly do deníku svou aktivitu a pocity, které cvičení vyvolalo.

Intenzivní cvičení zahrnovalo cvičení na běžícím pásu až do doby, kdy už žena dále nemohla snést danou intenzitu. Mírnější cvičení obsahovalo 30minutové cvičení na pásu podle intenzity zvolené dobrovolnicí. Ženy měly po celou dobu u sebe zařízení sledující výdej energie a čas strávený v různě intenzivních činnostech.

Pohoda bez nutnosti přepínání

Vědci zjistili, že ženy, které praktikovaly mírnější cvičení, se cítily až dvakrát energičtější a pevně věřily, že se do budoucna bude jejich forma zlepšovat. Také ve srovnání s druhou skupinou vykazovaly větší úbytek smutku a úzkosti.

"Cvičení zlepšuje náladu, pocity jsou ale příjemnější, pokud budete cvičit středně intenzivně, zvláště když jste byla dříve aktivní, nebo máte nadváhu," uvedla vedoucí studie Steriani Elavsky z Pensylvánie. Ženy trpící nadváhou či symptomy nějaké nemoci se totiž po intenzivním cvičení cítily znatelně stresované.

Podle odbornice zlepšuje cvičení celkovou pohodu u žen středního věku, a to bez nutnosti přepínání. Středně intenzivní cvičení je podle Elavsky to, při němž člověk může hovořit v krátkých větách, jako například při svižné chůzi nebo při tenisové čtyřhře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám