Studie, jejíž výsledky byly zveřejněny v časopise Archives of Internal Medicine, sledovala více než 50 000 amerických zdravotních sester. Během desetiletého období v letech 1996 až 2006 sledovali vědci jejich zdravotní stav a v dotaznících je nechali zaznamenávat konzumaci kávy.

Ze sledovaných žen se deprese objevila u zhruba 2600, přičemž většina z nich kávu nepila nebo jen minimálně.

Převedeno do statistik, vědci zjistili, že v porovnání s ženami, které pily jeden šálek a méně kávy týdně, měly ty, které vypily dva nebo tři šálky denně o 15 procent nižší riziko deprese. A u těch, které pily čtyři a více šálků kávy denně, se riziko snížilo o 20 procent.

Pozitiva versus negativa

Studie ovšem zjistila i odvrácenou stránku. Pravidelné konzumentky kávy měly vyšší sklony ke kouření a pití alkoholu a byly méně ochotné zapojovat se do církevních, dobrovolnických nebo komunitních skupin. Měly také tendenci k nadváze, vysokému krevnímu tlaku nebo cukrovce.

Přesto podle vědců jejich zjištění přidává váhu předchozím studiím, které zjistily například nižší počet sebevražd mezi konzumenty kávy. Příčinou je podle nich kofein, o němž je známo, že vyvolává pocity spokojenosti a dodává energii.

Příčinná souvislost ale může být podle odborníků i opačná; lidé se špatnou náladou a náchylností k depresím, která s sebou nese poruchy spánku, raději kávu nepijí, protože kofein je stimulant zahánějící spánek. Příliš mnoho kofeinu navíc může zvýšit pocity úzkosti.

Doporučená dávka kofeinu, kterou by člověk měl konzumovat, není stanovena, ovšem těhotným ženám se nedoporučuje překračovat 200 miligramů denně. Šálek instantní kávy průměrně obsahuje kolem 100 mg kofeinu, šálek překapávané kávy 140 mg, šálek čaje 75 mg, plechovka coca-coly 40 mg a padesátigramová tabulka mléčné čokolády obsahuje asi 25 mg kofeinu.