Džusy totiž nejsou ovoce. Jsou to separáty ovocných šťáv, většinou zbavené vlákniny, které procházejí procesem konzervace a balení, při němž dochází ke ztrátě účinných látek a vitaminů, jež před rakovinou chrání. A co víc. Džusy obsahují velké množství jednoduchých cukrů, které, jak známo, růst rakoviny podporují. Džus je tak sladkou šťávou bez účinných látek, která spíš škodí, než pomáhá.

Samozřejmě umírněná konzumace džusů nemůže být vnímána jako zdraví škodlivá, ale na pováženou by měly být případy, kdy džusy zcela nahrazují konzumaci syrového ovoce a zeleniny a kdy je konzumace džusů nadměrná – více než tři sklenice denně.

Pravidelná konzumace jablek, růžičkové kapusty, květáku a brokolice snižuje riziko rakoviny. To potvrdily desítky studií z celého světa včetně nové australské, která testovala i účinky džusů v prevenci nádorových onemocnění.

Podle týmu vědců z Perthu lidé, kteří vypijí více než tři sklenice ovocného džusu denně, onemocní rakovinou tlustého střeva častěji než ti, kteří nepijí ovocné džusy vůbec. Podle australských onkologů je na vině jednoduchý cukr, jehož je v džusu velké množství a který podporuje růst nádorů.

„Džusy totiž po zpracování a balení ve většině případů už neobsahují vlákninu, vitamin C a antioxidanty, které v prevenci rakoviny hrají nejdůležitější roli,“ dodal tým z Perthu.