Hlavní obsah

Ženy připravuje o vlasy rozvod, muži plešatí kvůli slunci a lenosti

Není to jen láska či ideje, co ženy ztrácejí po rozvodu. Studie, o níž informoval server Daily Mail, zjistila, že ženy, které přišly o manžela v důsledku rozvodu nebo úmrtí, trpěly mnohem více i ztrátou vlasů než ženy svobodné či šťastně vdané.

Foto: Profimedia.cz

Rozvod připraví ženy nejen o iluze, ale i o vlasy.

Článek

Podle autora studie, plastického chirurga Bahmana Guyurona z Case Western Reserve University Scool of Medicine, tak existuje možnost, že rodinný stav ovlivňuje stav mysli. Ztráta manžela je nejsilnějším faktorem ztráty vlasů u žen, a to v oblasti centrální části hlavy.

"S největší pravděpodobností za vypadávání vlasů může stres, který rozvod obvykle provází," řekl Guyuron. Nicméně podle něj za vypadávání vlasů mohou i další stresové situace, jako například ty, které vyvolává větší množství potomků.

Zůstat klidnou ale podle plastického chirurga také problém se ztrátou vlasů neřeší. Kromě stresu totiž vypadávání vlasů ovlivňuje i nadměrné pití, kouření či genetika (a to jak u mužů, tak u žen).

Guyuron nejprve studoval 84 žen pocházejících z identických dvojčat, které se podrobily rozsáhlému testování hormonální hladiny ve vlasech. Tím, že se jednalo o identická dvojčata, mohl vědec vyloučit genetické rozdíly.

U mužů jsou důvody plešatění jiné

Vědec zkoumal stav vlasů žen na spáncích a zjistil, že čím více let žena kouřila, tím více jí zde vypadávaly vlasy. Kouření se také projevilo na stavu kůže, což celý problém ještě zhoršilo. Ztráta vlasů na horní části hlavy zase nejvíce potkávala diabetičky, ženy trpící nějakou formou kožní choroby a opět i kuřačky.

Paradoxně několik drinků týdně snižuje vypadávání vlasů v oblasti spánků a nadváha snižuje riziko plešatění na vrcholku hlavy. Nejnižší riziko vypadávání vlasů pak mají ženy, které pijí kávu, používají ochranu vlasů proti slunci (klobouk například) a jsou šťastně vdané.

U mužů jsou faktory plešatění až na genetiku jiné. Jak ukázala studie 66 mužských identických dvojčat, zvýšené riziko ztráty vlasů panuje u těch, kteří mají vysoký krevní tlak a pravidelně se nehýbou. Kouření a nadměrné vystavování se slunci vede nejčastěji ke ztrátě vlasů ve středním pásmu hlavy, zatímco vystavování se slunci a prodělaná rakovina ke ztrátě vlasů v oblasti spánků a po obvodu hlavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Za ženskou nadváhu mohou i šampóny na vlasy

Možná si myslíte, že je to jen hloupý vtip, nicméně američtí vědci jsou skutečně přesvědčeni, že lidskou váhu mohou ovlivnit nejrůznější šampóny na vlasy...

Oživte pochmurné počasí výraznou čelenkou

Pestrost, barvy a trocha extravagance patří i do pošmourného počasí. Nenechte se přemoci a bojujte proti šedi se vztyčenou hlavou. V módě jsou totiž čelenky,...

Výběr článků

Načítám