Hlavní obsah

Patnáctiletá dívka málem zemřela kvůli tampónu

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáctiletá Angličanka Paige Roffeyová málem zemřela kvůli typické ženské hygienické potřebě - tampónu. Pouhé čtyři hodiny poté, co si jej zavedla, dostala otravu krve. Způsobil to takzvaný toxický šok - mimořádně vzácné, životu nebezpečné onemocnění. Informoval o tom server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Tampóny v sobě ukrývají minimální, ale závažné riziko syndromu toxického šoku.

Článek

Paige zkolabovala ve svém domě v Rayleigh v oblasti Essexu. Lékaři v nemocnici ji nejprve poslali domů s tím, že má virus. "Paige se cítila nemocná a bylo jí na zvracení," tvrdí dívčina matka Sarah.

Doma ale dívce bylo pořád zle a nakonec znovu zkolabovala ve sprše. Matka ji proto znovu odvezla do nemocnice.

"To už lékaři řekli, že její stav je kritický," uvedla Sarah. Dívčin tlak byl podle ní velmi nízký a o jejím životě rozhodovaly vteřiny. "Lékaři řekli, že kdybychom ji přivezli později, nemusela to přežít," říká Sarah. I tak měli další čtyři hodiny lékaři plné ruce práce, aby zabránili nejhoršímu. Pak Sarah sdělili, že ji musí převézt jinam, a aby zvládla cestu, musí Paige uvést do kómatu.

Dívčina matka podle svých slov už vůbec nedoufala, že by se z toho mohla její dcera dostat. "Seděla jsem vedle své dcery na posteli a plánovala její pohřeb. Nemyslela jsem si, že to zvládne," vzpomíná.

Lékaři udržovali Paige v kómatu dva dny, pak jí začali snižovat léky. Matku ale varovali, že mozek její dcerky může být poškozený. Naštěstí se Pagein stav zlepšil a po deseti dnech byla doma z nemocnice. Dnes se spolu se svou matkou snaží poukázat na nebezpečí toxického šoku z tampónů.

Syndrom toxického šoku je velmi vzácný

Syndrom toxického šoku je mimořádně vzácné, ale smrtelně nebezpečné onemocnění, které se objevuje u žen, mužů i dětí. Způsobuje ho bakterie stafylokoka nebo streptokoka, pokud se dostane do krevního oběhu a začne produkovat toxiny.

Syndrom toxického šoku se vyskytuje jako komplikace všech forem stafylokokových či streptokokových nákaz, jako jsou infikované rány, popáleniny, puchýřky, záněty ledvin, močového měchýře, kostní dřeně. Časté jsou případy nemocničních nákaz, uvádí Státní zdravotní ústav.

Asi polovina případů se ale děje právě u menstruujících dívek. Zdaleka ne všechny případy jsou ovšem spojeny s použitím tampónů, toxický šok se objevuje během menstruace stejně, i když se tampóny nepoužívají.

V České republice se podle SZÚ vyskytlo mezi lety 1983 - 1996 celkem 35 případů syndromu toxického šoku, v letech 2000 - 2009 to bylo 30 případů. Mimořádně vysoká je ovšem úmrtnost, která tvoří až 11 procent.

Projevy toxického šoku

Před syndromem toxického šoku a jeho projevy varují v příbalových letácích i sami výrobci tampónů. Ti doporučují dodržovat hygienu při zavádění tampónu, používat tampóny s nejmenší absorpční schopností a nepřekračovat doporučenou dobu užívání.

Jak dlouho tampóny používat, to záleží na intenzitě menstruace, obecně se ale nedoporučuje zavádět je na dobu delší než osm hodin. Odborníci navíc tvrdí, že se šok může dostavit u dívek s extrémně nízkou úrovní protilátek už po kratší době.

Tampóny by se měly uskladňovat na suchém místě a používat vždy jen ty čerstvě vybalené. Obecně je podle odborníků dobré střídat tampóny s vložkami.

Příznaky, po jejichž výskytu byste měla okamžitě vyndat tampón a vyhledat lékaře, jsou velmi podobné šokovému stavu:

  • náhlá nevolnost
  • zvýšená teplota (39 a více),
  • zvracení či průjem,
  • zvýšený puls a nízký krevní tlak,
  • bolesti hlavy nebo se vám hlava točí,
  • bolest krku či svalů,
  • vyrážka jako po spálení sluncem, která se později loupe.

Předpokladem úspěšné léčby tohoto život ohrožujícího onemocnění je rychlé nasazení účinného antibiotika v dostatečných dávkách. Důležitá je i protišoková léčba. Někdy je nutný i chirurgický zákrok.

Reklama

Související témata:

Související články

Sex při menstruaci už není tabu

Zdánlivě je sex v období ženské menstruace tabu. Ale opravdu jen zdánlivě. Mnoho párů si sexu užívá i při ženiných „dnech“.

Poruchy menstruace mohou značit neplodnost

Nepravidelná menstruace může znamenat pro dívky a ženy vážný problém, s nímž je třeba navštívit gynekologa, aby se vyloučily zdravotní komplikace. Mezi poruchy...

Výběr článků

Načítám