Hlavní obsah

Chcete být štíhlejší a šťastnější? Vstávejte dříve

Až budete příště v pokušení zaklapnout či posunout řvoucí budík, zkuste svou ruku zadržet. Podle nového výzkumu jsou totiž ranní ptáčata štíhlejší, zdravější a šťastnější než ti, kteří vstávají později. Vůbec nejhůře jsou přitom na tom sovy, jejichž ponocování do hluboké noci se podepisuje na jejich psychice i zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Než zaklapnete ráno budík, dobře si to rozmyslete.

Článek

Vědci z univerzity v Roehamptonu zkoumali zdravotní a spací návyky téměř 1100 žen a mužů.

Přibližně 13 procent z nich byli takzvaní skřivani. Ti vstávají před sedmou hodinou ranní a nevidí důvod přispat si ani o víkendu. Dětí noci, které se od pondělí do pátku vyhrabávají z postele těsně před devátou hodinou ranní a o víkendu spí, do kolika to jde, bylo šest procent. Zbývajících 81 procent se s dobou vstávání pohybovalo někde mezi.

Výzkum ukázal, že ranní ptáčata mají oproti jiným skupinám nejmenší příznaky deprese a úzkosti. Častěji také pravidelně snídají, a to je důležité i pro štíhlou figuru.

"I když jsou tyto vlivy na zdraví a štíhlost malé, jsou vysoce statisticky významné," prohlásil zástupce výzkumného týmu Dr. Jorge Huber. "Jste-li ale noční pták, ještě to nutně nemusí znamenat, že jste nešťastný člověk," dodal.

Podle Hubera nicméně zřejmě existuje i spojitost mezi pozdní hodinou uléhání do postele a zhoršenou kvalitou spánku.

Reklama

Související témata:

Související články

Šestnáct potravin, které pomáhají hubnout

Pochutnat si na skvělém jídle a zůstat fit? Jde to. Je už snad každému známo, že hladovění není zdaleka tím nejideálnějším způsobem, jak zhubnout či vypadat...

Výběr článků

Načítám