Hlavní obsah

Netypické výrůstky kolem očí mohou značit zvýšené riziko infarktu

Novinky, bok

Není ničím překvapivým, že za nemalé procento infarktů může nezdravý životní styl. I přesto ale mnozí nedbají varování a dál hazardují se svým zdravím. Když se pak začnou projevovat příznaky infarktu, je na prevenci už pozdě. I tak se dá ale u pacientů vysledovat ještě před samotným projevem onemocnění, že něco hrozí. Jedním z varování mohou být nezvyklé výrůstky či zabarvení kůže kolem očí.

Foto: Profimedia.cz

Xantelasmata na spodním víčku. Tyto výrůstky se většinou tvoří v důsledku nadměrného ukládání tuku v těle.

Článek

Infarkt má své specifické nejčastější příznaky, podle kterých poznáme, že se jedná právě o toto onemocnění. Většinou jde o svíravou bolest v oblasti srdce a hrudní kosti, která neustává a projevuje se v jakékoli poloze. Bolest může vystřelovat do ramene či krku, člověk se mnohem více potí, je dušný. Netypické nejsou ani bolesti zad, břicha či čelisti. Bolesti se většinou objevují náhle, v klidovém stavu nebo i ve spánku.

Foto: Profimedia.cz

Vědci, zabývající se příznaky infarktu zjistili, že existují i další projevy, které dokážou delší dobu před samotným nástupem nemoci upozornit, že danému člověku hrozí zvýšené riziko infarktu. Jedná se o tzv. xantelasmata, což by se dalo popsat jako malé výrůstky v oblasti očí a víček. Tyto výrůstky bývají často důvodem zvýšené hladiny cholesterolu (bílé či světlé zabarvení), a mohou značit různě závažné problémy v důsledku hromadění tuku v těle. Pokud mají specifické nažloutlé zabarvení, mohou značit právě zvýšené riziko srdečního kolapsu (nárůst o 48 %), uvedli dánští specialisté.

Specifické pozorování

Tým dánských odborníků začal v roce 1970 sledovat 12 745 dobrovolníků, z nichž u 4,4 procenta byla už tehdy objevena xantelasmata. O 33 let později se u 1872 z nich projevil infarkt, 3699 mělo nějakou rozvinutější srdeční chorobu a 8507 respondentů zemřelo. V největším ohrožení přitom byli jedinci, kteří měli už na počátku výzkumu prokazatelná xantelasmata na obličeji.

Vědci se domnívají, že lidé s těmito výrůstky jsou více náchylní na častější ukládání tuků v těle. Také upozorňují na to, že těmto projevům lidé věnují pozornost pouze tehdy, když chtějí výrůstky odstranit. Proto doporučují, aby tito jedinci kromě estetického odstranění raději podstoupili i vyšetření u lékaře, které může odhalit, zda hrozí nějaké vyšší riziko srdečních chorob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám