Hlavní obsah

Ženám po padesátce alkohol prospívá, tvrdí lékaři

Alkohol je na jedné straně nebezpečná droga, ale zároveň může i léčit a být obrovským pomocníkem. Prokázali to harvardští vědci s tím, že u žen po padesátce má sklenka až dvě vypité denně blahodárný vliv na zdraví. Nejlépe je pak konzumovat červené víno.

Foto: Profimedia.cz

Červené víno v rozumném množství je pro starší ženy prospěšné.

Článek

Zatímco alkoholu v posledních letech holdují spíš mladé ženy, jimž tedy etanol spíš škodí, po padesátce se stává lékem, který chrání před nemocemi srdce i Alzheimerovou chorobou.

Ženy po padesátce, jež si k obědu dopřejí kolem jednoho až tří decilitrů vína každý den, jsou mnohem zdravější než ty, které nepijí vůbec či konzumují alkoholu příliš. Umírněnost při pití lihovin je ale zásadní. Pak se totiž projeví blahodárné účinky takových nápojů a minimalizují toxické účinky etanolu. Ženy po padesátce pijící denně sklenku červeného vína jsou postižené chorobami srdce, rakovinou a degenerativními nemocemi nervového systému výrazně méně než naprosté abstinentky či alkoholičky.

Studie z Harvardu se opírá o dlouholeté sledování 120 tisíc žen. Mírné konzumentky alkoholu mají také lepší mentální a fyzickou kondici, zvládají lépe testy kognitivních funkcí a mají lepší fyzičku.

„U lidí, kteří pijí celý život, pokud pijí s citem a umírněně, je pak pokračování v takovém stylu naprosto v pořádku a měli by si svou sklenku denně dále užívat, tím maximalizují své šance na úspěšné stárnutí,“ tvrdí autor studie Qi Sun z Harvardské univerzity.

Abstinentům harvardští vědci ale rozhodně nedoporučují, aby začali pít. Mohou totiž alkoholu propadnout a z umírněného pití se u nich stát nebezpečná závislost.

Reklama

Související témata:

Související články

Světem hýbe rozruch kolem vitamínu D

Na internetu se objevují poplašné zprávy o epidemii vyvolané nedostatkem vitamínu D. Pandemie ptačí chřipky prý vedle ní vypadá jako dětská hra.

Superléky a jejich věčný boj s mikroby

Lékařská věda a její objevy na poli boje proti virům a bakteriím si v ničem nezadají s válečným zpravodajstvím. V poslední době se objevilo hned několik...

Výběr článků

Načítám