Zatímco alkoholu v posledních letech holdují spíš mladé ženy, jimž tedy etanol spíš škodí, po padesátce se stává lékem, který chrání před nemocemi srdce i Alzheimerovou chorobou.

Ženy po padesátce, jež si k obědu dopřejí kolem jednoho až tří decilitrů vína každý den, jsou mnohem zdravější než ty, které nepijí vůbec či konzumují alkoholu příliš. Umírněnost při pití lihovin je ale zásadní. Pak se totiž projeví blahodárné účinky takových nápojů a minimalizují toxické účinky etanolu. Ženy po padesátce pijící denně sklenku červeného vína jsou postižené chorobami srdce, rakovinou a degenerativními nemocemi nervového systému výrazně méně než naprosté abstinentky či alkoholičky.

Studie z Harvardu se opírá o dlouholeté sledování 120 tisíc žen. Mírné konzumentky alkoholu mají také lepší mentální a fyzickou kondici, zvládají lépe testy kognitivních funkcí a mají lepší fyzičku.

„U lidí, kteří pijí celý život, pokud pijí s citem a umírněně, je pak pokračování v takovém stylu naprosto v pořádku a měli by si svou sklenku denně dále užívat, tím maximalizují své šance na úspěšné stárnutí,“ tvrdí autor studie Qi Sun z Harvardské univerzity.

Abstinentům harvardští vědci ale rozhodně nedoporučují, aby začali pít. Mohou totiž alkoholu propadnout a z umírněného pití se u nich stát nebezpečná závislost.