Hlavní obsah

Supermatky nejsou zdaleka tak dokonalé, jak se na první pohled zdá

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnání na plný úvazek nebo péče o děti jsou činnosti, které i samy o sobě dají člověku zabrat. Pokud se má obojí skloubit dohromady a stále přitom podávat ve všem stoprocentní výkon a nedělat chyby, vypadá to mnohdy jako nesplnitelný cíl. I tak někde v našem okolí občas zahlédneme tzv. supermatky, které vypadají, že vedení společnosti a péči o potomka zvládají levou zadní. Jsou ale opravdu tak dokonalé a bezchybné, jak na první pohled působí?

Foto: Profimedia.cz

Existují opravdu tzv. supermatky, které bez jakéhokoli zaškobrtnutí a problémů dokáží skloubit péči o rodinu i zaměstnání?

Článek

Jak poznáte supermatku mezi ostatními matkami? Docela jednoduše, krom toho, že většinou zastává nějakou vyšší pracovní pozici, je také za všech situací dokonalá. Má vždy perfektní make-up, všechno zvládá s úsměvem, nikdy nevypadá unaveně, její děti chodí na všechny možné kroužky, a když ne, tráví čas s matkou, která je jim prý vždy k dispozici.

Ale opravdu takové matky existují? Prý určitě ano, ale rozhodně jim nemáme co závidět. Na první pohled je možná vše perfektní, v pozadí se ale ukrývají stejné starosti, problémy a také deprese, citoval výsledky výzkumu server The Telegraph.

Ze studie mezi 1600 vdanými ženami totiž vyplynulo, že ženy, snažící se za každou cenu bezchybně skloubit práci a péči o rodinu, jsou mnohem více nešťastné a trpí mnohem častěji depresemi, než ženy, které dokáží uznat, že ne vše musí být perfektní. Nejšťastnější jsou pak ženy v domácnosti.

Jak se z práce a péče o rodinu nezbláznit

Ne všechny matky si ale mohou dovolit zůstat s dětmi doma, především kvůli finanční situaci. Je tedy nutné si uvědomit, že ne vše bude fungovat na sto procent. Pro klid nejen pracujících matek, ale i celé rodiny, je tak vhodné si rozdělit například některé rodinné povinnosti či dětské kroužky. Ve dvou se to rozhodně bude dařit lépe a oba partneři tak budou méně stresovaní.

Takzvané supermatky se mohou zdát bezchybné, ale ve skutečnosti i ony řeší běžné každodenní starosti. Jen s tím rozdílem, že jsou pod mnohem větším tlakem, neboť si nechtějí přiznat, že by mohly někde selhat. To se ale dříve či později stane, a výsledkem jsou pak často nevyřešené problémy, které se projeví mnohdy i ve vztahu.

"Za depresemi, které u tzv. supermatek bývají často horší, než u ostatních lidí, často stojí pocit viny, že nejsou schopné podle očekávání splnit požadavky nejen pracovní, ale i ty rodinné," uvedla Katrina Leuppová, studentka z univerzity ve Washingtonu, která analyzovala výsledky studie.

"Zaměstnání je ze zdravotního hlediska pro ženy rozhodně prospěšné, navíc nejsou celý den ve stejném stereotypním prostředí rodiny. Pokud si navíc dokáží přiznat, že skloubení práce a rodiny nebude vždy  jednoduché a dokonalé, budou i lépe akceptovat možné malé nedostatky, které se v průběhu času objeví a snáze je i vyřeší," dodala Leuppová.

Reklama

Související témata:

Související články

Při výchově dětí jsou důslednější matky

Výchova potomka je běh na dlouhou trať. Jak se jednou stanete rodičem, prakticky vychováváte a dáváte rady celý život, i když už děti dávno vyrostou. Platí ale...

Líný rodič je klíčem k pohodovému dětství

"Moje dítě má každý den jeden až dva kroužky a o víkendech máme celá rodina vždycky úplně nabitý program. Vážně toho je tolik, že vůbec nic navíc nestíháme"....

Výběr článků

Načítám