Hlavní obsah

Žloutenka jako vzpomínka na jeden vydařený letní mejdan

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roman nebyl žádný narkoman. Dal si s kamarády na letním mejdanu na chatě trochu pervitinu z hecu a zvědavosti. Byli už v náladě a injekční stříkačka mezi nimi kolovala, aby to nepřehnali s dávkou. Navíc kamarádi si přece věří…

Foto: Profimedia.cz

Nechráněný sex je zvyšuje riziko žloutenky

Článek

Už nikdy nezjistí, od koho se nakazil žloutenkou. Nakonec s ní zápasili všichni. Zpětně si uvědomil, že se u něj příznaky nemoci objevovaly postupně. Začal být stále více unavený a zesláblý. Trpěl nevolnostmi a ztratil obvyklou chuť k jídlu. Měl také potíže s trávením. Někdy ho svědila kůže a objevila se mu na ní zvláštní vyrážka. Lékařka, kterou navštívil, ho prohlédla, vyzpovídala a poslala na jaterní testy. Cílené vyšetření pak ukázalo, že má žloutenku (odborně hepatitidu) typu C. Půl roku užíval léky potlačující množení viru a jednou týdně si píchal injekci interferonu alfa s protivirovými účinky.

Foto: ČTK

Procento mladých dívek, které berou drogy, se zvyšuje.

Musel se šetřit a dodržovat dietní omezení. Maturitu si kvůli nemoci zopakoval. Naštěstí stihl opravný termín na podzim. Vyvázl ze svých potíží levně. U značné části nemocných přejde nemoc do chronické fáze a ztrpčuje jim život až do smrti.

Až sedm typů nemoci

Lidé vnímají hepatitidu jako chorobu špinavých rukou. Obvykle nevědí, že existuje sedm typů žloutenek: A až G. Mají trochu odlišný způsob šíření i příznaky. Choroba někdy proběhne téměř nepozorovaně. Zažloutnutí bělma očí a kůže, případně zesvětlání stolice, typické pro některé typy žloutenek, se vůbec nemusí objevit. Proto vás může nakazit člověk, který sám neví, že nemoc má.

Nejrozšířenější jsou typy B, C a A. Proti áčku a béčku existuje očkování. Při cestách do určitých zemí patří k doporučeným, případně povinným krokům. Proti céčku existuje pouze prevence. Tedy vyhýbat se rizikovým situacím a dodržovat zásady hygieny i racionálního chování. Zejména pak na cestách po exotických zemích.

Častější než virus HIV

Žloutenky typu B a C se šíří krví, spermatem a poševním sekretem. Proto je častým způsobem nakažení injekční aplikace drogy, při které injekce koluje. Nebo nechráněný pohlavní styk. Ale mohou to být i další způsoby.

Třeba tetování a piercing v salónu, kde špatně dezinfikují nástroje nebo to nedělají vůbec. Použití cizího zubního kartáčku či holicího strojku. A tak dál.

Rizikovou skupinou jsou zejména narkomani, uživatelé drog, lidé, kteří často střídají sexuální partnery a mají rádi nechráněný pohlavní styk. Nejde při tom o nic zanedbatelného ani okrajového. O tom svědčí fakt, že jen hepatitida typu C je například v USA rozšířenější než infekce viru HIV způsobujícího AIDS.

Foto: Profimedia.cz

Prezervativ - kondom

Nebezpečné jídlo a pití

Žloutenka A je tou známou nemocí špinavých rukou. Ale nejen těch. Nešíří se totiž pouze stolicí infikovaného člověka a nedostatečnou hygienou, ale hlavně kontaminovanými nápoji a potravinami. Odborníci na geografickou medicínu proto doporučují turistům a cestovatelům preventivní očkování proti této chorobě před cestou do zahraničí, zejména pak do exotických a málo rozvinutých zemí.

Vedle milovníků cestování jsou rizikovou skupinou děti předškolního a školního věku. Ale také mladí lidé, a to až do 35 let. Pokud jde o profese, patří k ohroženým pracovníci s odpady, řidiči dálkové dopravy, letecký personál, policisté, celníci a pracovníci vězeňské služby, podobně jako zdravotníci a učitelé spolu s vychovateli.

Akutní stadium nemoci se projevuje po 15 až 50 dnech po infikování podobně jako chřipka: zvýšenou teplotou, bolestí svalů nebo i kloubů, nevolností, zvracením, nechutenstvím, případně zažloutnutím očního bělma a pleti. Stejně tak může proběhnout bez příznaků.

Lék na tuto chorobu neexistuje. Lékaři doporučují pacientům klid, mírnou dietu, někdy léky podporující ochranu jaterních buněk a jejich obnovu, spolu s vitamíny.

Od cirhózy k rakovině

Velmi špatnou zprávou pro nemocné je, pokud lékař zjistí, že nemoc přešla do chronické fáze. „U hepatitid typu B to je zhruba 5 %, zato u žloutenek typu C to bývá 70 až 80 %,“ říká MUDr. Jan Šperl, CSc., z Kliniky hepatogastroenterologie pražského IKEM.

Foto: Profimedia.cz

Detail jater napadených rakovinou

Tento stav totiž často vyvolá cirhózu jater a snadno může být i příčinou rakoviny jater. Hepatocelulární karcinom vznikne v drtivé většině u lidí, kteří mají nějakou jaterní chorobu. U těch zdravých je raritou.

Bývá obtížné zachytit ho včas. „Většinou ho diagnostikujme ve fázi středně pokročilého až pokročilého nádoru,“ říká MUDr. Igor Kiss, Ph. D., z Masarykova onkologického ústavu. Existuje řada chirurgických metod, jak ho odstranit, ale ani to nemusí znamenat vyléčení. Další možností je třeba transplantace jater.

Užitečné weby

www.virova-hepatitida.cz

www.zloutenka.name

www.zloutenka.euweb.cz

Pozoruhodných výsledků dosahuje nový biologický lék sorafenib. Prodlužuje nemocným život a zlepšuje jeho kvalitu. Není však vhodný pro každého pacienta, navíc představuje nákladnou léčbu, a hlavně se zatím dává pouze postiženým ve velmi pokročilém stadiu této rakoviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Žloutenkou se může nakazit každý

Žloutenka, jinak nazývaná také nemocí špinavých rukou, je stále aktuálním tématem a nakazit se jí může prakticky každý. V průběhu letošního ledna a února...

Výběr článků

Načítám