Hlavní obsah

Jídlo, které dokáže ochránit před nebezpečnými vlivy slunečního záření

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před slunečním zářením je potřeba se chránit. Proto už malé děti učíme, že je dobré nejen nosit sluneční brýle, ale i chránit pokožku pomocí krémů či správného oděvu. Ne každý už ale ví, že i konzumací vhodných potravin můžeme v létě vnitřně chránit svůj organismus.

Foto: Profimedia.cz

Barevná zelenina a ovoce nejen osvěží letní jídelníček, ale také prospějí našemu zdraví, a to v mnoha ohledech.

Článek

Ačkoli to mnohdy ani netušíme, často v létě konzumujeme potraviny, které vnitřně našemu tělu poskytují v určitém množství ochranu proti nebezpečnému slunečnímu záření. Ochrannou složkou v mnohých potravinách jsou antioxidační prvky či jejich sloučeniny.

Mnohé rostliny a stromy, jejichž produkty konzumujeme, totiž produkují antioxidanty v rámci svých vlastních buněk, čímž chrání samy sebe před předčasným zničením působením slunce, vzduchu a všech okolních vlivů, citoval server Fox News.

Při konzumaci takových potravin jsme svým způsobem vnitřně částečně chráněni i my, a to i včetně ochrany pokožky. Největší ochranu pak poskytují "veselé barevné" druhy potravin, které nám pomáhají redukovat nebezpečné vlivy UVA a UVB záření.

Žlutá dýně

Není nic jednoduššího než vnitřek dýně nakrájet na kostičky a přidat ho k jakémukoli jídlu jako přílohu, nebo z ní můžete udělat jednoduchý salát. Může být i chutným doplňkem špízů. Svou žlutou barvu získává díky karotenoidům (barvivo).

Zelený čaj

Každodenním pitím zeleného čaje rozhodně nic nezkazíte. Jeho značné kladné účinky na naše zdraví jsou mnohé. Přes zlepšení kardiovaskulární funkce, podporu imunitního systému, detoxikace organismu či kontrolu váhy pomáhá právě také chránit kožní buňky před zářením. Tajnými přísadami, které za tímto vším stojí, jsou antioxidační sloučeniny zvané polyfenoly.

Foto: Profimedia.cz

Odborníci doporučují pít zelený čaj každý den.

Barevné papriky 

Užitečné karotenoidy jsou také v chutných žlutých, červených nebo oranžových paprikách. Tyto antioxidanty se v těle přeměňují na vitamín A, který v těle pomáhá tak, že zabraňuje destrukci lipidů (tuků). Ty tvoří vrstvu, která obklopuje kožní buňky.

Rajčata 

Zralým červeným rajčatům dává jejich výraznou barvu přírodní antioxidant lykopen. Konzumace rajčat tak nejen poskytuje ochranu pokožce, ale také u mužů chrání prostatu. Zvýšený příjem rajčat se doporučuje při zvětšení prostaty nebo jako její prevence.

Vodní meloun

Vodní melouny obsahují stejný prospěšný lykopen jako rajčata. Konzumace melounů je tak vhodná nejen kvůli osvěžení při teplých letních dnech, ale také jako ochranná zdravotní "pomůcka".

Rybíz, maliny, borůvky, brusinky ...

Co mají tyto zahrádkové či lesní dobrůtky společného? Všechny jsou bohaté na růžové pigmenty, tzv. antokyaniny. Tyto "zázračné" přírodní látky pomáhají snižovat riziko řady chronických a degenerativních onemocnění, a také poskytují ochranu proti slunečnímu záření. Mlsání těchto dobrůtek se tak v létě rozhodně doporučuje.

Foto: Profimedia.cz

Rybíz, borůvky, maliny...... všechny tyto dobrůtky obsahují našemu tělu prospěšné antokyaniny.

Kořen kurkumy

Tento kořen obsahuje velmi prospěšnou sloučeninu zvanou kurkumin, která působí protizánětlivě, podporuje imunitní systém, podporuje mozkovou činnost a chrání pokožku. Kurkuma je oblíbeným doplňkem mnohých jídel.

Kakao

Velmi silný antioxidant, který chrání pokožku, srdce, snižuje riziko infarktu, mrtvice či vysokého tlaku. Pokud tedy patříte mezi milovníky klasického organického kakaa nebo rádi mlsáte velmi hořkou čokoládu, rozhodně si od nikoho nedejte namluvit, že to není zdravé. Opak je pravdou.

Tučné ryby 

Maso ryb je jedním z hlavních zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin. Tyto kyseliny prospívají lepší obranyschopnosti organismu, jsou dobrou prevencí srdečních či cévních onemocnění atd.

Mezi tučné ryby s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin patří tuňák s obsahem 5 999 mg omega-3 v jedné 100g porci, dále makrela (2 777 mg), sleď (2 541 mg), čerstvé sardinky (1 579 mg), losos (309 mg) a platýs (482 mg). Ze sladkovodních pak úhoř (1 035 mg), sumec (877 mg) či pstruh (717 mg).

Reklama

Související články

Opalování zvyšuje mužskou plodnost

Opalování může být sice zdraví nebezpečné, ale má i několik pozitivních vlivů na lidský organismus. Při slunění se totiž v kůži tvoří vitamin D, který pomáhá...

Šestnáct potravin, které pomáhají hubnout

Pochutnat si na skvělém jídle a zůstat fit? Jde to. Je už snad každému známo, že hladovění není zdaleka tím nejideálnějším způsobem, jak zhubnout či vypadat...

Výběr článků

Načítám